Ulazak u brak važan je životni korak, a iako tokom ceremonije partneri izgovaraju "dok nas smrti ne rastavi", mnogi se ipak odluče za razvod.

Stoga, jedan korisnik Reddita pitao je starije bračne parove - koje su uobičajene greške koje primijete kod mlađih parova?

Naravno, odgovori će vas oduševiti i podstaći na razmišljanje.

Recite šta želite

Nemojte aludirati. Nije vrijedno toga. "Wow, ovo cvijeće je lijepo" neće ga podstaći da vam ga kupi.

- Voljela bih kad bi mi kupio cvijeće bez posebnog razloga, tako ću se osjećati zaista voljeno – puno je bolje i jasnije.

Svako treba imati svoj život

Nemojte očekivati da vam partner bude sve. Svako treba imati svoje prijatelje, ciljeve i iskustva i ne odričite se toga zbog partnera. Ako to uradite, vremenom možete postati ogorčeni.

Nekad popustite

Ponekad nije važno biti u pravu. Jednog dana ćete se zauvijek pozdraviti. Kad se to dogodi, žalit ćete zbog svakog trenutka koji ste potrošili na ljutnju zbog sitnica. Ovoga obično niste svjesni dok ste mladi i neuništivi.

Riješite probleme ujutro

Sasvim je u redu da odete na spavanje posvađani. Ponekad će vam biti potrebno vremena da se smirite i odgovorite na pravi način. A vrijeme pred spavanje nije vrijeme za burnu raspravu.

Dajte sebi vremena da vam se slegnu emocije i odgovor, ali i dozvolite svom partneru isto i raspravite kad ste oboje spremni. Idite na spavanje i pokušajte sutra. Neće vam svaki dan biti savršen.

Ne spominjite razvod

Nikad nemojte prijetiti razvodom kako biste postigli nešto. Nemojte ga ni spominjati. To može stvoriti ogromne posljedice jednom kad postane opcija.

Izvinjavajte se

Kad pogriješite onda se izvinite i neka vam to bude navika. Čak i ako su prošli sati i dani nakon svađe. U trenucima rasprave možemo biti toliko sigurni u ono što govorimo da jasno vidimo tek kasnije.

Možete biti u iskušenju i reći "svađa je ionako završila", ali otkrila sam da je jako korisno reći svom partneru da ste pogriješili, čak i ako to dođe kasno. Kad vam postane normalno da se izvinjavate, lakše ćete to učiniti i usred burne rasprave.

Važno je razgovarati o stavovima

Vaše vrijednosti se poklapaju. Ali, treba razgovarati i o svojim stavovima i razumjeti partnera u ovim aspektima: novac, seks, prijateljstvo, religioznost/duhovnost, djeca, vrijeme koje provodite odvojeno, zabava i rad.

Ljudi se mijenjaju

Prihvatite promjene. Partner s kojim ste započeli vezu dok je imao 25 godina će se promijeniti do 45. godine.

Nemojte ući u vezu zbog usamljenosti

Nemojte započinjati vezu samo zato što ste usamljeni i odjednom želite nekoga pored sebe. Meni se to dogodilo. Faza "medenog mjeseca" vas može prevariti da ste pronašli "pravog", a zapravo ste samo pronašli "nekog".

Ne iznosite prljavi veš

Nemojte se svađati pred drugima. Samo će drugim ljudima biti neugodno zbog vas.

Razgovor o djeci

Ovo me jako nervira: Izbjegavanje razgovora o djeci. Postavite pitanja poput "Jesmo li spremni da imamo dijete s mentalnim poteškoćama" ili "Kako finansijski stojimo?".

Potrebno je postaviti toliko pitanja, dati toliko odgovora i toliko toga isplanirati prije djece. I mnogi se zalete da imaju djecu prije nego što uopće razmisle o nekim stvarima.

Izvor: Faktor