Bezbroj je recepata za fine, mehke i slasne krofne, jer svaka domaćica ima neki svoj tajni sastojak.

Ipak, mnoge će reći da je kod pripreme najvažnije da ne upiju previše masnoće.

Ovaj recept garantira najsočnije krofne bez upijanja masnoće.

Potrebni sastojci:1 kg glatkog brašna, 2 cijela jaja i 2 žumanca, pola šoljice šećera, 1 kašičica soli, 2 vanilin šećera, pola vrećice praška za pecivo, malo naribane korice limuna, 1 dcl ulja, 5 dcl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca.

Postupak pripreme:

1. U posudi zagrijte jedan dcl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

2. Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dodajte potom toplo ulje, izmiješajte, dodajte kvasac i na kraju toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3. Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na to će vas upozoriti stvaranje mjehurića).
Krofne potom stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite temperaturu i poklopite, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofne na drugu stranu da se prže, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirne kuhinjske salvete.

Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo važno je dodati jer će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli. Tako brašno, prije nego što ga umijesite, zagrijte u rerni oko tri minute na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.