Nakon što su joj se po tijelu neobjašnjivo počele pojavljivati brojne modrice, 22-godišnja mlada majka Sarah Armstrong otišla je ljekaru. 

Sedam dana kasnije je preminula, a iza nje je ostala dvogodišnja kćerkica i neutješni partner. Osim modrica kojima nije znala uzrok, Sarah je osjetila simptome slične gripi, no mislila je da se zarazila radeći u bolnici Aintree u Liverpoolu.

Njena prijateljica iz djetinjstva Danielle Johnson ispričala je da su svi bili u šoku kad je Sarah doživjela moždani udar i brzo nakon toga preminula.

-Stalno su joj se pojavljivale modrice, nije znala kako su nastale. Rekla sam joj da mora ići ljekaru. Kad je otišla, izvadili su joj krv, a potom je nazvali istog dana i rekli da mora odmah doći na hitni prijem. Nakon toga su joj rekli da ima akutnu mijeloičnu leukemiju- ispričala je Danielle za Liverpool Echo.

Tvrdi da njena prijateljica nije shvatila koliko joj je zdravstveno stanje ozbiljno, a pričom o svojoj prijateljici želi podići svijest o toj bolesti i nada se da će time potaknuti ljude da provjere svoje zdravlje i odu ljekaru ako primijete neobične simptome.

 Sarah je za svoju dijagnozu doznala 24. januara, kemoterapiju je počela pet dana kasnije, a 1. februara je preminula.

Danielle kaže da je Sarah ostala pozitivna i jaka do kraja, unatoč teškoj dijagnozi.

-Smijala se i svi smo se smijali s njom. Bila je divna majka, sebe je stavljala na posljednje mjesto. Krenula je s kemoterapijom i bila je pozitivna oko ishoda- dodala je Danielle.

Akutna mijeloična leukemija je karcinom mijeloične linije krvnih stanica, a karakterizira ga brzi rast nenormalnih stanica koje se nakupljaju u koštanoj srži i krvi i ometaju rad normalnih krvnih stanica. Simptomi su umor, nedostatak daha, pojavljivanje modrica i krvarenje te povećan rizik od infekcija. AML je bolest koja brzo napreduje te je potrebno što prije početi s liječenjem, objavio je Index.hr.