open-navfaktor-logo
search
Veliki broj uspješnih kompanija
Gradačac zovu privrednim čudom, cijela Evropa tu kupuje dijelove za auta
AUTOR: BiznisInfo
05.06.2024. u 21:55
get url
text
FOTO: Screenshot/dron ba
Jedan od najrazvijenijih gradova u Bosni i Hercegovini, kada je industrija u pitanju, je Gradačac. Zanimljivo je da privredu ovog kraja na sjeveru BiH nose dvije oblasti, a to su metalska, tačnija automobilska industrija, i proizvodnja mlijeka.
To se vidi po vodećim kompanijama iz Gradačca, piše BiznisInfo.ba.
Najveća firma u ovom gradu je gigant metalske industrije TMD Group koji je prošle godine imao ukupne prihode od 147 miliona KM.
Kompanija u vlasništvu porodice Hanić prepoznata je na cijelom tržištu Evropske unije, a radi visoko precizne proizvode od čelika za automobile, željeznice i industriju aplikacije.
Na drugom mjestu je "TMD Automobilska industrija" u vlasništvu slovenačkog Cimosa. Ova kompanija lani je imala prihode od 115 miliona maraka.
Na trećem, četvrtom i šestom mjestu u firme koje se bave proizvodnjom i trgovinom mlijekom. Treći je Lactalis BH s prihodima od 90 miliona KM, četvrti Inmer s prihodima od 68 miliona, dok je peti Mi99 s prihodima od 62 miliona maraka.
Još jedan metalski div, Kovgrad, je na petom mjestu sa prihodima od 63 miliona maraka. Sedma je firma za proizvodnju metalnih konstrukcija Limocont (40,8 miliona), a osmi je Wagner Automotiv – oko 35 miliona KM.
Slijede firme Modernizacija i Mlin Nezić koje zatvaraju listu deset najvećih kompanija u ovom gradu po prihodima u 2024. godini.
Već na 11. mjestu je firma TMD Automotive.
Zaista, u ovom gradu je veliki broj uspješnih kompanija, a automobilska i mljekarska industrija su nosioci razvoja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.