open-navfaktor-logo
search
Zadovoljni odzivom
Počeo prvi online hackathon u BiH - IT rješenjima protiv koronavirusa
Hack&Solve, prvi online hackathon u Bosni i Hercegovini, počeo je jutros u organizaciji kompanije Prointer ITSS.
12.04.2020. u 14:05
get url
text

150 učesnika iz čitave BiH, podijeljenih u 65 timova, do sutra uveče u ponoć moći će da šalju svoje ideje i rješenja koja bi mogla pomoći u borbi protiv COVID-a 19 i ublažavanju posljedica na mnogobrojne aspekte društva. Rješenja se traže u kategorijama opšta informisanost i mentalno zdravlje, sekundarni uticaj na društvo i privredu, edukacija na sva tri nivoa obrazovanja te očuvanje zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

- Zadovoljni smo odzivom, jer zaista imamo dosta učesnika, tako da se sigurno možemo nadati inovativnim i primjenjivim rješenjima iz polja informacionih tehnologija. Vjerujemo je da je pravo vrijeme da oni koji su zainteresovani pokušaju da iz svojih domova daju doprinos u borbi sa koronavirusom - kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer kompanije Prointer ITSS. 

Hackathon se realizuje u saradnji sa Komorom doktora medicine Republike Srpske, čiji su stručnjaci dio stručnog žirija koji će, u narednih nekoliko dana, proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade za prva tri mjesta, u iznosu od 1.500, 1.000 i 500 KM. Takmičenje se završava sutra uveče u minut prije ponoći.     

Iz Prointera poručuju da će najbolja rješenje podržati i implementirati i vjeruju da će prvi online hackathon pokazati da se velike ideje rađaju u teškim trenucima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.