open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo privrede ZDK
Samir Šibonjić: Cilj je stvoriti uvjete, kada investitori dođu u naš kanton, da već imaju spremno mjesto za investiciju
Samo novim investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta možemo povećati broj zaposlenih, a jačanjem izvoza rast i razvoj Bosne i Hercegovine, ističe ministar
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 10:58
get url
text
Samir Šibonjić
Samir Šibonjić
Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona istovremeno realizira niz projekata, a izdvojena su i značajna sredstva iz budžeta. Ministar privrede ZDK Samir Šibonjić istakao je da Ministarstvo ove godine ima rekordan iznos namijenjen za poticaj razvoja malih i srednjih preduzeća od 9,4 miliona KM, kao i da značajno ulažu u industrijske zone.
- Cilj nam je da stvorimo uvjete za investitore da kada dođu u naš kanton i našu industrijsku zonu da već imaju spremno mjesto za investiciju. Danas iz Kaknja poručujemo da su svi naši novi investitori dobrodošli, a posebno velik potencijal vidimo u našoj dijaspori jer ti ljudi su naše bogatstvo - poručio je ministar Šibonjić, istakavši turizam i proizvodnju hrane kao najveći potencijal ZDK.
Najbolji pokazatelj naše opredijeljenosti privlačenju investicija i stvaranju što boljeg poslovnog okruženja, dodaje ministar, jeste da su dvije naše općine iz Zeničko-dobojskog kartona - Tešanj na četvrtom i Kakanj na sedmom mjestu u top 10 najboljih destinacija za investitore u Europi.
U cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta a samim tim i privlačenja investicija te proširenja kapaciteta i zapošljavanja većeg broja radnika, ministar intenzivno obilazi i komunicira sa privrednicima širom ZDK. Tako je među posljednjima posjetio firme u Zenici i Žepču. 
Među njima je kompanija Mettalon Plast d.o.o Zenica. Riječ je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, PVC i ALU stolarije, staklenih fasada, a uskoro pokreću i proizvodnju montažnih kuća. Prije godinu dana vlasnik firme Asmir Pašanbegović posjetio je Ministarstvo privrede i najavio investiciju u visini od milion KM. Ovih dana investicija je uspješno realizirana, a posao će dobiti novih 50 radnika.
- Prije tačno godinu dana, razgovarali smo u Ministarstvu privrede o ovoj značajnoj investiciji, a sada smo se i sami mogli uvjeriti u njenu realizaciju. Tada sam reako da je Mettalon Plast kompanija čiji su menadžeri naši mladi poduzetnici, i kao takvi su budućnost naše privrede. Ovo je dokaz da smo kao kanton stub razvoja privrede Bosne i Hercegovine. Posebno raduje da će uz nešto više od sadašnjih 20, novom investicijom biti kreirano 50 novih radnih mjesta.
Mi u Zeničko-dobojskom kantonu imamo izvrsne ljude, a raspolažemo i obimnim prirodnim resursima. U Ministarstvu privrede smo pripremili niz mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent, i zato smo na putu da u regionalnim okvirima budemo među najkonkurentnijim kada je riječ o investicijama i razvoju poduzetništva - kazao je ministar Šibonjić.
Ministri u Vladi ZDK Antonio Šimunović i Samir Šibonjić posjetili su i općinu Žepče, te firme Profil-isolation i Eagle Technology.
Profil-isolation bavi se hladnom i toplom izolacijom cjevovoda i elemenata industrijskih postrojenja, izradom i montažom kanala za klimatizaciju i ventilaciju objekata, montažom izolacijskih panela.
Poduzeće trenutno ima više od 100 uposlenih u stalnom radnom odnosu a ovisno o potrebama projekta u stanju je angažirati dodatnu radnu snagu i podugovarače iz srodnih djelatnosti. Profil-isolation je poduzeće koje trenutno realizira jedan od najvećih projekata u BiH, odnosno gradi proizvodnu halu na površini od oko 10.000 kvadratnih metara.
Eagle-Technology je jedna od najznačajnijih žepačkih firmi potpuno izvozno orijentirana. Vć duže vrijeme poznati su kao lider u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija u naftnom sektoru, ali i istraživanjima u vezi s proizvodnjom postrojenja i uređaja za "zelenu industriju". Odluka da se usmjere prema zelenoj industriji i recikliranju plastike predstavlja veliki korak prema očuvanju okoliša i planetarnoj održivosti.
U preduzeću je stalno uposleno preko 100 radnika, a najavljeno je i proširenje kapaciteta proizvodnje i novo upošljavanje radnika.
– Samo novim investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta možemo povećati broj zaposlenih, a jačanjem izvoza rast i razvoj Bosne i Hercegovine. Zahvalni smo našim privrednicima i njihovim uposlenicima nastavimo svakom proizvodu koji se izveze i proda van Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve nas da proslavljamo uspjehe naših domaćih privrednika kao što slavimo pobjede naših reprezentacija i sportista - istakao je ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.