open-navfaktor-logo
search
U aktuelnoj godini
Svjetska banka prognozira ekonomski rast od 3,2 posto na Zapadnom Balkanu: Na prvom mjestu Kosovo, evo gdje je BiH
AUTOR: Autor: Radio Slobodna Evropa
11.04.2024. u 19:22
get url
text
Svjetska banka prognozira ekonomski rast u državama Zapadnog Balkana od 3,2 posto, dok se dalje povećanje očekuje 2025. čime bi se prosjek ekonomskog rasta u državama vratio na nivo prije pandemije COVID-19, saopćila je 11. aprila ta međunarodna organizacija.
U saopćenju se navodi da države Zapadnog Balkana treba da nastave sa sprovođenjem reformi kako bi se smanjio jaz u razvoju u odnosu na Evropsku uniju i poboljšao životni standard građana.
- Reforme uključuju povećanje investicija kako bi gradovi postali zeleniji što bi im omogućilo da efikasnije doprinose ukupnom ekonomskom razvoju - navodi se u novom redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan.
Očekuje se da će ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu ove godine porasti na 3,2 posto, što je 0,2 procentna poena više nego što je Svjetska banka predviđala u prethodnom izvještaju, i dalje na 3,5 posto u 2025.
Pojedinačno po zemljama, najveći rast u 2024. godini se prognozira za Kosovo (3,7 posto), zatim za Srbiju (3,5 posto), iza kojih slijede Crna Gora (3,4 posto), Albanija (3,3 posto), Bosna i Hercegovina (2,6 posto) i Sjeverna Makedonija (2,5 posto), prenosi Radio Slobodna Evropa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.