open-navfaktor-logo
search
Zakašnjele reakcije
Građani bez gasa, problem se tradicionalno rješava uz hladne radijatore
Postojao ugovor BH-Gasa i Gas prometa ili ne, činjenica je da građani FBiH od utorka nemaju dotok gasa, te da će se, uzimajući u obzir najavljeni pad temperatura i početak grijne sezone, u narednim danima suočavati sa velikim problemima, ukoliko se problem promptno ne riješi
02.10.2019. u 12:34
get url
text

FBiH neće ostati bez gasa. Poručio je to 26. septembra u Sarajevu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Pet dana kasnije, FBiH je ostala bez gasa.

Prvog oktobra u osam sati je u zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet obustavljen transport gasa prema Sarajevu, a kao razlog te odluke iz ove kompanije navode neobnavljanje ugovora za narednu godinu. Podsjećanja radi, samo šest dana ranije je ministar Džindić kazao da ugovor sa Gas prometom nije istekao jer taj ugovor i ne postoji.

Danas Džindić nerado govori o svojim ranijim procjenama. Kaže da su u toku "intezivni sastanci" sa predstavnicima Gas prometa, ali i sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom, koji bi, pretpostavlja se, trebao poslužiti kao medijator u rješavanju otvorenih pitanja između Srbijagasa, Gas prometa i BH-Gasa u vezi sa distribucijom ruskog gasa. Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić ne odgovara na pozive medija, a raspoložen za pojašnjavanje postojeće situacije nije ni federalni premijer Fadil Novalić.

Postojao ugovor BH-Gasa i Gas prometa ili ne, činjenica je da građani FBiH od utorka nemaju dotok gasa, te da će se, uzimajući u obzir najavljeni pad temperatura i početak grijne sezone, u narednim danima suočavati sa velikim problemima, ukoliko se problem promptno ne riješi.

Ono što Džindić nije negirao jeste postojanje ugovora sa Srbijagasom. Nije negirao ni informaciju da taj ugovor istječe 30. septembra. Ono što nije objasnio jeste činjenica da aktivnosti na obnavljanju tog ugovora nisu finalizirane prije 30. septembra, a trebale su biti.

Upravo na taj datum je, tvrdi direktor Gas prometa Milomir Draganić, održan sastanak ministra energetike Petra Đokića sa Nerminom Džindićem i direktorom BH-Gasa Jasminom Salkićem na temu nastavka distribucije gasa u FBiH, koji, očigledno, nije urodio plodom.

Pitanje koje se nameće korisnicima gasa u FBiH jeste zašto pitanje isporuke tog energenta nije riješeno mnogo prije isteka ugovora, te zašto se sastanci na tu temu održavaju u trenucima u kojima je ta isporuka već obustavljena.

Neizvjesnost sa isporukom gasa FBiH već je postala svojevrsna tradicija, koja se po nepisanom pravilu rješava usred grijne sezone i tek po isteku postojećih ugovora sa distributerima. Tako je, podsjećanja radi, bilo i u martu prošle godine, kada je također postojao problem sa kompanijom iz bh. entiteta RS koja distribuira gas iz Srbije prema Sarajevu. Tako je bilo i u novembru 2017. godine, kada se problem aktuelizirao u jeku grijne sezone, kada je i rješavan. Tako će, očigledno, biti i ove godine, a posljedice će snositi isključivo korisnici gasa u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.