open-navfaktor-logo
search
"Obični građanin"
Karčić: Konakoviću, zbog vaše "inat politike" izgubili smo Bogićevića
Salih Karčić, "obični građanin bez političkog angažmana i interesa", kako je to naveo u mailu poslanom na redakciju Faktora, uputio je otvoreno pismo Elmedinu Konakoviću s ciljem "da skrene pažnju na manipulacije predsjednika Naroda i Pravde".  
31.03.2021. u 21:08
get url
text

Karčićevo pismo prenosimo u cijelosti, bez korekcija. 

Gospodine Konakoviću,

Iz svega onoga što sam vidio i čuo proteklih dana evidentno je da je vaša "inat politika" pobjedila. Na taj način se predstavljate i svoje poraze prikazujete kao pobjedu. Veliki je poraz Sarajeva zašto gospodin Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva. Prva na vrhu odgovornosti je vaša "inat politika" na kojoj istrajavete "po svaku cijenu". Vaš inat i dokazivanje da ste vi šef najjače stranke u Kantonu Sarajevo počinje da daje "rezultate". Već smo izgubili gospodina Bogićevića.

Bez obzira što vam je Seid Škaljić mjesec dana prije pokretanja procedure izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća rekao da njegova stranka neće podržati gospodina Ademovića vi i dalje pričate i manipulišete i objašnjavate da vas je Seid Škaljić izdao na glasanju. Na tom pripremnom sastanku ste od strane Seida Škaljića i predstavnika SDP-a zamoljeni da promjenite prijedlog. Sve ovo je potvrdio i vaš kolega iz NIP-a Novi Grad na Kantonalnoj TV. Normalno, ko su oni da traže od najvećeg vođe da nešto mjenja. Njegova je zadnja. Istrajali ste u svom "inat prijedlogu" i na kraju je "Trojka", s vama na čelu, doživjela veliku blamažu.

Iz cijele ove predstave izvukli ste najviše koristi. Konačno ste se oslobodili gospodina Hadžibajrića. SDP je doživio veliku sramotu i poniženje jer nije "prošao" njihov kandidat za gradonačelnika. Za Našu stranku ne mogu ništa posebno komentarisati. Ona se sama od sebe urušava. A vi sve ovo predstavljate kao veliku pobjedu "Trojke". "Trojka" nije bila u stanju izglasati izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a vi odmah poslije tog događaja objašnjavate javnosti da ste izvojevali pobjedu i odbranili Grad od SDA. Vi kao da ste se školovali u Nišu ili Kragujevcu, a ne u Sarajevu. Svaki poraz pretvarate u pobjedu.

Gospodin Gavrić je na Kantonalnoj TV objasnio da je dogovoreno u pripremi sjednice Gradskog vijeća da se u slučaju neizglasavanja predsjednika Gradskog vijeća sjednica odgađa za sedam dana. Po završetku brojanja glasova gospodin Gavrić je obavijestio da Gradsko vijeće nije izglasalo predsjednika Gradskog vijeća. Prema ranijem dogovoru sjednica se odgađa za sedam dana i sjednicu su napustili tri vijećnika iz Općine Stari Grad i tri vjećnika iz Općine Novi Grad. S obzirom da vam je hitno trebao krivac vi ste prozvali gospodina Hadžibajrića da su njegovi vijećnici napustili sjednicu i uništili kvorum. Sve je to čista manipulacija. Gospodin Hadžibajrić ima samo jednog člana Gradskog vijeća. "Trojka" je i bez Škaljića imali "sigurnih" 17 ruku. Mogli ste bez problema izglasati predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Nemam ja ništa protiv da protiv Hadžibajrića podignete još pet krivičnih prijava. Problem je da 17 zastupnika "Trojke" nije izglasalo predsjedavajućeg Gradskog vijeća, ne zato što vas je u tome spriječio gospodin Hadžibajrić već zato što vaša "inat politika" nije dala rezultat. Vi ste gospodine Konaković u svemu ovome najveći gubitnik, samo vam još nisu javili.

Vaša "inat politika" ni ubuduće neće dati rezultat. Trebate se u buduće korigovati i početi baviti politikom. Politika je traženje kompromisa u interesu svih građana Sarajeva a ne "političko silovanje" svih da bi ste dokazali da ste najjači.

Na kraju, želim da istaknem da mi je veoma žao što je u sve ovo uvučen gospodin Kemal Ademović. Legenda i neoborivi autoritet Sarajeva. Imajući u vidu da ste dugo bili u stranci SDA sve me ovo podsjeća na oprobane recepte kako se sklanjaju autoriteti iz stranaka. Tu metodu koriste sve stranke. Imaš li stav, pošten si, poštuju te, veliki si autoritet, nisi ulizica, nema ti mjesta u blizini vladara jer ga ugrožavaš - stoji na kraju otvorenog pisma koje potpisuje Salih Karčić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.