open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Zapad
Loša vijest za BiH: Cinični Vučić i interesi koje dijeli sa Dodikom
Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, iskoristio je ili bolje rečeno zloupotrijebio, obilježavanje Dana sjećanja na žrtave ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, da bi vrijeđao Bošnjake i negirao genocid u Srebrenici, ali i ponovo promovisao velikosrpske ideje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je sjedio u prvom redu, na ove se riječi smješkao.
26.04.2023. u 08:06
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik opet negirao genocid u Srebrenici, vikao da će svi Srbi živjeti u jednoj državi, Vučić se smješkao

Iako se kroz medije mjesecima unazad diskutovalo o zahlađivanju odnosa Dodika i srbijanskog predsjednika, ugledni beogradski političar i psiholog Žarko Korać mišljenja je kako su u politici lični odnosi od malog značaja.

- Nisu oni beznačajni, ali uvijek su politički interesi glavni. Oni imaju uglavnom zajedničke interese, ne do kraja. Vučić zna da će ovo što govori Dodik biti jako loše primljeno na Zapadu. Osim toga, Dodik je ekstremno blizak Putinu i Rusiji što Vučiću ne odgovara. U ovom trenutku Vučić je ušao u jedan rat sa međunarodnom zajednicom oko Kosova - ukazuje on.

Potom je podsjetio na lokalne izbore na sjeveru Kosova koji su održani u nedjelju, a koje su Srbi bojkotovali.

- On je tražio da Srbi ne izađu i nisu izašli. Paradoksalno je da su u četiri općine na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom izabrani Albanci kao gradonačelnici. Ja ne vidim kuda ta njegova politika vodi, ali to ćemo polako vidjeti. Ono što je bitno jeste da Vučiću u ovom trenutku odgovara Dodikovo zaoštravanje odnosa sa Zapadom i vidjeli ste da prvi put traži da predstavnici RS-a izađu iz zajedničkih vježbi sa NATO-om. Dodik je toga svjestan i zato sada zaoštrava dalje - ukazuje beogradski političar te pojašnjava zbog čega Vučiću odgovara Dodikovo zaoštravanje:

- Zato što time pravi pritisak na Zapad u stilu "jedini čovjek koji može da urazumi Dodika sam ja". Putin je daleko i Putin ima svoje probleme. U ovom trenutku, to je loša vijest za BiH, Vučić će da zateže te odnose koliko može diskretno podržavajući Dodika. On je bio jako ciničan, rekao je "recite da li da se miješam ili ne miješam u unutrašnje odnose u BiH". Naravno da se miješa.

To ne znači da su im ciljevi identični, pojašnjava Korać, ali u ovom trenutku smatra kako ovo zaoštravanje odgovara Vučiću.

VEZANI TEKST - Vučić o Dodikovim prijetnjama: Napali su me što šutim, a ja i ne znam ko je Aljoša Čampara

- Realno gledano cijela politika je svedena na zapadne ambasadore u Sarajevu što je po meni jedan apsurd. Jeste Antony Blinken, američki državni sekretar, spomenuo Dodika prvi put, ali objektivno politika se svodi na ambasadore koji dobro sprovode politiku svojih zemalja, svojih ministarstava - kazao je.

To nije nivo, mišljenja je Korać, na kome će se rješavati problemi Bosne i Hercegovine.

- Ja očekujem dalje zaoštravanje između FBiH i RS-a i zanimljivo je da je Dodik izabrao NATO saradnju, prvi put koliko znam, na ovako direktan način tražio je neučestvovanje pripadnika iz RS-a. To odgovara, naravno, Putinu, ali ovaj put odgovara i Vučiću - zaključio je Korać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.