open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv pristup
"Stožerna stranka" opet izdaje certifikate o nacionalnosti: Zora Dujmović za potrebe HDZ-ove propagande sada je Hrvatica
Etnička pripadnost je vrlo fleksibilna kategorija kada se posmatra iz perspektive zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine. Dok jednima uskraćuju pravo na pripadnost hrvatskom narodu, druge u ovisnosti o potrebama "guraju" među Hrvate.
05.06.2020. u 10:45
get url
text

Posljednju specifičnu selekciju je napravila Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH i zvaničnica HDZ-a, koja se saopćenjem za javnost požalila na odnos prema Hrvaticama u BiH.

- Počelo je prije nekoliko godina sa bezočnim napadima na Zoru Dujmović, ministricu za kulturu i sport – navodi Gudeljević u svom presjeku pritisaka i prijetnji "političarkama hrvatskog naroda u BiH i ostalim Hrvaticama koje obnašaju javne funkcije".

Zbunjujući je osvrt HDZ-ove državne ministrice, s obzirom na to da se navodni "bezočni napadi" na Zoru Dujmović nikako ne mogu svrstati među pritiske i napade na "političarke hrvatskog naroda" jer je Dujmović ministarsku poziciju u Vladi FBiH obnašala kao pripadnica srpskog naroda.

Dilema koja se nameće iz saopćenja Ankice Gudeljević je da li je ona željela manipulirati javnošću predstavljajući navodne "bezočne napade" na "političarku srpskog naroda" kao "bezočne napade" na "političarku hrvatskog naroda", ili je HDZ manipulirao javnošću, Ustavom FBiH i zakonima ovog entiteta lažno predstavljajući Zoru Dujmović kao Srpkinju.

Zora Dujmović je i u ovom sazivu Doma naroda inače član Kluba Srba. 

 

Zanimljivo je da se Gudeljević u svom osvrtu o pritiscima i napadima na Hrvatice nije osvrnula na brutalne prijetnje i uvrede, krunisane paljenjem lutke sa njenim likom, kojima je izložena Martina Mlinarević-Sopta, ambasadorica BiH u Češkoj. Mlinarević-Sopta jeste Hrvatica, ali za razliku od Srpkinje Zore Dujmović, nije zaslužila mjesto među ugroženim "političarkama hrvatskog naroda". Ono što čini razliku između Dujmović i Mlinarević-Sopta, pored činjenice da je prva Srpkinja, a druga Hrvatica, jeste posjedovanje stranačke članske kartice.

Ovo, podsjetit ćemo, nije prvi put da članovi HDZ-a BiH u jednom trenutku budu Hrvati, pa zatim postanu Srbi i obratno. Javnost je nakon Općih izbora 2018. godine imala priliku svjedočiti misterioznoj promjeni etničke pripadnosti federalnog zastupnika Gorana Opsenice, koji je jedne noći zaspao kao Hrvat, pa se probudio kao Srbin, te kao takav dobio mjesto u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ples HDZ-ovih zvaničnika između pripadnosti hrvatskom i srpskom narodu naročito je zanimljiva zbog kritika te stranke na račun navodnih manipulacija etničkim izjašnjavanjem u režiji drugih političkih opcija, koje oni koriste kao ultimativni dokaz "obespravljenosti i nejednakopravnosti" Hrvata u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.