open-navfaktor-logo
search
Poznati glumac
Adnan Hasković: Ramazan je prilika da ustanovimo grešku u nama i da je otklonimo
Sveti mjesec ramazan prilika je da se pročisti duša i tijelo ili, kako je to jednom prilikom pojasnio uvaženi književnik i akademik Dževad Karahasan, to je "mjesec kada boravite u sebi, stanujete u sebi, i raspravljate sa sobom".
03.04.2022. u 13:50
get url
text

- A onda navečer nakon iftara idete na sijelo među ljude koji su poput vas dan proveli sa sobom. Sad idete da se družite sa njima. Tokom dana ste se pomirili sa sobom i sposobni ste da se otvorite drugima – istakao je Karahasan.

A post je, pojasnio je, ono što se danas "moderno zove dijeta".

- Odričete se hrane, pića, tjelesnih užitaka tokom dana, povlačite se što je moguće više iz svijeta, iz aktivnog života i dane provodite u miru baveći se uglavnom sobom – naglasio je Karahasan.

Upravo to bavljenje sobom jako je važno za svakog čovjeka, ukoliko želi popraviti sebe i stvari oko sebe... Također, ramazan je mjesec milosti i oprosta, pa ne zaboravite tražiti milost od Boga, a oprostiti sebi i drugima. 

Adnan Hasković, glumac impresivne biografije, ramazan dočekuje s velikom radošću jer, kako kaže, to je mjesec "kada primiri sve loše, a čovjek ostane sam sa sobom, i dobije jedinstvenu priliku da se resetuje, da preispita sebe šta je tu godinu, ali i prethodne, ustanovio na sebi, odnosno, koji su to kvarovi i greške koje treba ukloniti".

- Šta popraviti na sebi, gdje tražiti oprosta, gdje ukazati nekome na nešto lijepo, gdje oplemeniti nekoga, dakle, bukvalno, to je vrijeme bavljenja ljudskim odnosima. Borba sa samim sobom, preispitivanje sebe, a onda implementiranje toga i na okolinu. Jedan jedinstven mjesec i prilika koju svi trebamo iskoristiti. To je vrijeme kada zlo stane, kada je ono vezano. To nam je prilika da ustanovimo grešku u nama i da je na servisu otklonimo – pojašnjava Hasković.

Osim što je ramazan prilika za duhovnu nadogradnju, velike benefite ima i za naše fizičko zdravlje. A to je i nauka dokazala. U jednom istraživanju se čak navodi da bi svaki čovjek trebao postiti jedan mjesec u godini, ukoliko želi da očisti tijelo od toksina.

- Ne samo da gubite tjelesnu masu, postom se ubijaju mrtve ćelije, koje su davno odumrle u organizmu, i koje imaju potencijal da se pretvore u neke tumore, bolesti raznorazne. One se na taj način uništavaju. To je jedna blagodat za organizam i zdravlje jer vi tjerate organizam da on sam sebe očisti. To je savršeno napravljen organizam, koji je sposoban da se samoizliječi. I zaista nakon tog mjeseca doživim neko samoizlječenje, osjećam se puno laganije, puno sam fokusiraniji, mentalno sposobniji, bolje mi je pamćenje, bolje razmišljam, rezonujem. Dakle, ramazan je mjesec u kojem hraniš i dušu i tijelo. Kada kažem hraniš, ne mislim nužno na unos hrane. Postom i njegovim benefitima, koji je u islamu praksa već 1.400 i nešto godina, nauka se aktivno bavi u posljednjih 15 godina. Tek su došli do tih saznanja, i to u Japanu su otkrili da je čovjeku potrebno mjesec dana da bi se svi benefiti i sva korist izvukla iz posta – ističe Hasković.

Podsjeća i na važnost teravih-namaza, "fizičku aktivnost", koja pomaže organizmu da vitamine i minerale, koje unesemo tokom iftara, rasporedi u našem tijelu. 

- Što se tiče ovih nekih navika, u našoj mahalskoj džamiji se okupljamo, bude nas jedno 15, napravili smo naš mali džemat, pa poslije teravije sjednemo i pričamo o lijepim i plemenitim stvarima, razmišljamo o dobrom, šta je to što je dobro, a mi možemo učiniti za druge, razmišljamo o dragom Bogu, svijetu koji nas okružuje. Uveli smo tih deset dana, klanjamo noćni namaz, gdje svi zajedno, a opet individualno, u tišini molitvu obavljamo, i dovu donosimo jer znate da je u islamu osama lijepa praksa, ali nekako se najviše broji kada se stvari zajedno i u džematu rješavaju – podsjeća Hasković.

Uputio je poruke onima koji još nisu iskusili blagodati ramazana, ali i onima koji su srcem i dušom u tome.

- Ljudima koji praktikuju ramazan želim da im čestitam ovaj sveti mjesec, da izvuku sve benefite, i na najljepši način korist ramazana, da se sjedine sa Bogom i sa samim sobom, da ono što traže i pronađu, a ono što im smeta da to otklone od sebe. U većini slučajeva mi kod drugih tražimo probleme, odnosno mislimo da je naš neki problem uzrokovan nečijim tuđim postupcima, nekada nismo svjesni da naš postupak dovodi do toga. Želim da svi budemo svjesni toga, da otklonimo neke stvari, da popravljamo sami sebe. A za ljude koji se nikada nisu doticali s onim što donosi ramazan, želim poručiti da je svaka promjena u životu dobra, kao i jedno novo iskustvo. Ne vidim razlog zašto neko ko razmišlja na intelektualan, svjestan, civilizacijski način ne bi napravio jedan eksperiment, jedan test, testirao sebe, probao nešto što u životu do sada nije probao. Izgubiti sigurno ne može, može samo profitirati, tako da treba se bogatiti raznim iskustvima, pa poruka ljudima koji nisu, neka probaju sve ono što je ramazan. Možda dobiju nadahnuće i otkriju ovo sve o čemu smo mi pričali – poručio je Hasković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.