open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Altun: Genocid u Srebrenici je sramno svjedočanstvo modernog svijeta
Šef za komunikacije u kabinetu predsjednika Turske Fahrettin Altun uputio je poruku povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.
11.07.2022. u 13:24
get url
text


"Još je svježa bol genocida u Srebrenici, jednog od sramnih svjedočanstava modernog svijeta. Turkiye je i dalje uz bosanski narod i čini svaki korak za mir i sigurnost geografskog područja Balkana. Neka počivaju u miru duše srebreničkih šehida", kazao je Altun koji je također podijelio video o genocidu u Srebrenici.

U videu je naglasio da je u Srebrenici izvršen najbrutalniji masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da su desetine hiljada nevinih ljudi pokušavali da se njihov glas čuje u Srebrenici u julu 1995. godine.

Altun je kazao da nažalost tada nije odgovoreno na apele da se zaustavi genocid usred Evrope, da se spriječi napredovanje srpskih snaga i da mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) uspostave mir na terenu.

Podsjetio je da su tokom rata koji je izbio nakon raspada Jugoslavije, rasističke srpske bande i vojnici svakim danom povećavali nasilje i zločine, koristeći šutnju međunarodne javnosti i nepostojanje sankcija.

Kako je kazao, mirovne snage UN-a su iz sigurnosnih razloga prikupile oružje koje je bilo u rukama Bošnjaka, pružilo im usmene garancije da će ih štititi, te tako Bošnjake ostavili bez mogućnosti da se brane od genocida.

- Po naređenju tadašnjih rasističkih vođa, koji nisu pokazivali bilo kakvu ljudsku vrijednost, desetine hiljada vojnika je 11. jula bez problema ušlo u razoružanu Srebrenicu i za samo pet dana ubilo 8.372 muslimana Bošnjaka. Kao rezultat etničkog čišćenja izvršenog za vrijeme rata u mnogim gradovima gotovo da nije ostalo Bošnjaka. Neki su morali izbjeći, a mnogi su ubijeni - rekao je Altun te dodao:

- Bošnjaci zatočeni u stotinama koncentracionih logora širom zemlje mučeni su, silovani i ubijani. Ovaj masakr, čija meta su bili nevini civili - žene, muškarci, djeca i starije osobe - i koji je pokazao ružno lice rasizma na ulasku u 21. stoljeće, još jednom je doveo u pitanje odgovornost međunarodnih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija i ponovo je na dnevni red stavio potrebu za snažnim reformama u njihovim strukturama.

Na kraju je poručio da bol i tuga zbog genocida u Srebrenici nikada neće prestati.

- I danas se osjeća bol koju je izazvao ovaj genocid, kada su usred Evrope počinjeni mnogi masakri i zločini protiv čovječnosti koji su uz bezosjećajnost međunarodne zajednice trajali tri i pol godine. Turska će uvijek biti uz bratski bosanski narod i nastavit će poduzimati diplomatske korake na svim međunarodnim platformama kako bi se izbjegli slični zločini - kazao je Altun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.