open-navfaktor-logo
search
Detalji za 14 dana
Andelija: Struja neće poskupjeti za građanstvo, hoće za manji broj privrednih subjekata
Električna energija neće poskupjeti za stanovništvo, tačnije domaćinstva u Federaciji BiH, već za privredu, potvrđeno je nakon današnje tematske sjednice Vlade FBiH o stanju u energetskom sektoru. Za 14 dana će biti poznato koji će se model poskupljenja koristiti za privredu. 
04.11.2021. u 14:34
get url
text
Admir Andelija

- Neće poskupjeti električna energija za građanstvo već za mali dio privrednih subjekata. Pojedini novinari sa kojima sam razgovarao su mi rekli da je u pekarama već poskupio hljeb. Pa nije zbog poskuljenja električne energije, znate, sada svi love u mutnom. Nije piletina poskupjela zbog električne energije, nije krompir. Ako električna energija poskupi, to će biti od 01.1.2022. godne i to za manji dio privrednih kupaca - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Admir Andelija, direktor JP Elektroprivreda BiH.

VEZANI TEKST - Poskupjeli svi proizvodi Klasa izuzev tri vrste hljeba, ali i oni su na "tankoj žici"

Zoran Tabak, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi HZHB, također je kazao da nema poskupljenja električne energije za građanstvo.

- Za građane se cijena neće dizati, kao ni za male kompanije. Ovdje je riječ o kompanijama koje rade po tržišnim uvjetima. Mi ćemo predložiti modele poskupljenja, a do Vlade FBiH je da odabere koji će koristiti - kazao je Tabak.

Federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić u današnjem obraćanju novinarima u Sarajevu je kazao da su elektroprivrede BiH i HZHB već predložile modele poskupljenja električne energije, a koji će biti odabran znat će se za 14 dana.

- Danas je zaduženo resorno ministarstvo da za 14 dana formira radu grupu od predstavnika ministarstva, dvije elektroprivrede, FERK-a i Konkurencijskog vijeća, kako bi izbjegli tužbe ili sporove, a koja će izanalizirati predložene modele povećanja cijene električne energije i rješenje predložiti Vladi FBiH. Do povećanja cijene neće doći za stanovništvo, radit ćemo na tržišnom modelu snabdijevanja, tražimo mjeru koliko naša privreda može izdržati - rekao je Džindić.

Govoreći o Bloku 7, rekao je da su predloženi određeni zaključci koji će biti proslijeđeni Parlamentu FBiH, a sa kojima sada ne bi izlazio u javnost. 

Podsjećamo, strateški projekat u Bosni i Hercegovini, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla je pod svojevrsnim znakom pitanja jer kineski konzorcij, koji je bio najbolji ponuđač na međunarodnom tenderu za gradnju bloka, nije u mogućnosti ispuniti ugovorne obaveze. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.