Pravosnažna presuda

Brčko: Službenicima u Vladi godina i po zatvora za zloupotrebe, moraju nadoknaditi štetu od 13.170 KM

FOTO: ARHIV

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Radenka Nikolića (64) i Mire Čanak (56), optuženih da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH. 

Za zloupotrebe kojima su preduzeću HAS COMERC Brčko pribavili imovinsku korist od 13. 700 KM, te nanijeli štetu distriktu Brčko, Nikolić je pred brčanskim pravosuđem pravosnažno osuđen na godinu, a Čanak na šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo Distrikta procesuralo je Nikolića, jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjeva HAS COMERC propustio preduzeti radnje nadzora nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti.

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u privredi površine od 2.664 m2 i trafostanice u površini od 7 m2. Propuštanjem svojih službenih dužnosti, oboje su prouzrokovali štetu distriktu Brčko u iznosu od 13.170 KM, za koji iznos su HAS COMERC d.o.o. Brčko pribavili imovinsku korist.

Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužilaštvo je optužilo Nikolića i Čanak za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njih, pa su oboje u prvostepenom postupku osuđeni na po godinu zatvora. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je žalbu odbrane Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branioca Mire Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora.

Pravosnažnom osudom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja oni su, pored izrečenih kazni za to krivično djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu u iznosu od 13.170 KM, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga