open-navfaktor-logo
search
Jača veza HDZ - SNSD
Čović: Naše partnerstvo je strateško i nema alternativu; Dodik: Sastali smo se i dogovorili da nastavimo isto
Lider SNSD-a Milorad Dodik i predsjednika HDZ-a Dragan Čović u Mostaru su održali sastanak o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.
19.11.2022. u 13:06
get url
text

Dodik i Čović su se sastali u zgradi Predsjedništva HDZ-a sa svojim delegacijama. Na sastanak su bili i potpredsjednica SNSD-a i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- Meni je zadovoljstvo da smo danas imali radnu posjetu prijatelja iz Republike Srpske. Željeli smo na jedan prijateljski način sagledati aktuelni politički trenutak. Dogovorili smo određene aktivnosti kako osnažiti naša partnerstva. Informirao sam Dodika o čemu smo razgovarali sa svim drugim strankama i što smo dogovorili o FBiH. Mislim da sam u detalje oko toga definirao i programsko načela koja dogovarmo i kada bi se to trebalo - kazao je Čović na press-konferenciji nakon sastanka.

Čović je također istakao da su HDZ i SNSD dogovorili potvrdu svog partnerstva na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 1. decembra.

- Da tad izaberemo kolegije i da idemo dalje u proces sukladno kalendaru koji predviđa Izborni zakon jednom ubrzanom dinamikom ka formiranju vlasti. Vladu Federacije želimo imati do kraja godine. U Federaciji BiH već osam godina imamo istu strukturu ministara. To je u najkraćem. Čini mi se da smo taj nivo našeg partnerstva voljni prenijeti na sve naše saradnike koji će obnašati funkcije. Gdje god su HDZ i SNSD, trudit ćemo se da imamo partnerstvo, pa i na nižim nivoima - rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a govorio i o formiranju Vlade FBiH.

- Razgovori na nivou FBiH su vođeni sa svim strankama, tako da nema izuzeća ni za jednu stranku osim DF-a i sa svima se razgovaralo jer nam je takav izborni rezultat da skoro isključuje neke stranke, to je onda neko šarenilo u izboru. Taj proces smo priveli kraju sa strankama koje do sad djelomično nisu bile u vlasti. Mislim da smo zajednički program usaglasili i ne bi me iznenadilo da to naredne sedmice prezentiramo javnosti, primarno zbog federalne vlade da ne ulazimo u koncept u kojem bismo djelili samo fotelje. Nije bilo izbjegavanja bilo koga kada govorimo o FBiH. Kada je u pitanju RS, mi smo svi jedni drugima čestitali. Danas je ovo službeni sastanak da potvrdimo svoje partnerstvo. Mi ćemo u konačnici i potvrditi je li to legitimna većina u parlamentima - rekao je Čović. 

Dodaj je da je njihovo partnerstvo strateško i nema alternativu. 

- To je proizvod izbornog rezultata. Vidjet ćemo kako ćemo složiti Dom naroda. Mislim da ćemo imati devet ili deset delegata na koji se neće moći baš tako utjecati. Matematiku radi svako na svoj način. Zato smo ovo naglasili kao snažno partnerstvo. Ono je nedodirljivo - naglasio je Čović.

Dodik je kazao da je danas tema postizborna situacija na nivou države.

- Mi ćemo nastaviti sarađivati, kooridinirati politike i aktivnosti u tom pogledu. Na neki način, HDZ i SNSD koji su etiketirani ranije kao problem, sada se javljaju u BiH kao rješenje moguće brže uspostave vlasti. Mislim da primjer naše saradnje može da posluži drugima. Naravno da imamo razlike, kao što je put u NATO, ali mi na potenciramo na razlikama nego na zajedničkim pitanjima - kazao je Dodik koji je između ostalog rekao dau se ses sastali i dogovorili da nastavimo isto - rekao je Dodik novinarima.

{$galerijaFotografija}

Lider SNSD-a je kazao da će biti problema, ali da će raditi na deblokadi procesa, prije svega projekata važnim za RS.

- Insistirat ćemo na tome. S HDZ-om imao dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda smo riješili mnogo problema. Afirmisat ćemo zemlju tri konstitutivna i ravnopravna naroda i dva entiteta. Neće se ništa mijenjati ako bude tako i afirmisat ćemo ustavne pozicije Ii pokušat ćemo pribaviti predznak dobrih momaka jer poštujemo Ustav BiH. Čović i ja smo privrženi Ustavu BiH. Nastavit ćemo s prepoznatljivom politikom i ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje - rekao je Dodik. 

Dodik je izbjegavao odgovoriti na pitanje da li bi više volio da mu partneri u vlasti bude Osmorka ili SDA.

- Mi imamo 12 ruku, Osmorka 12, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i deblokiramo stvari - kazao je zahgonetno Dodik. 

Lider SNSD-a na kraju je rekao: 

- SNSD neće bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a.

Čović-Dodik, pregovori HDZ-SNSD, Mostar 20. 11. 2022.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.