open-navfaktor-logo
search
Nema ništa za čekanje
Čović optimističan nakon sastanka sa Dodikom u Banjoj Luci: Brzo formiranje Vlade FBiH
Predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Кrišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, na kojem su sagovornici otvorili niz tema.
21.02.2023. u 15:15
get url
text

Čović je rekao da je uvjeren da će u Vijeću ministara BiH biti izraženija dinamika u radu, a sutra očekuje sastanak sa "trećim partnerom", kako bi sve usaglašene tačke išle na sjednice Vijeća ministara i da bi se "brzo došlo do situacije da nema ništa za čekanje".

Govoreći o formiranju vlasti u FBiH, Čović je rekao da dijeli optimizam da nema nijednog razloga da se Vlada FBiH brzo ne uspostavi.

- Nadam se da će unutar bošnjačke scene shvatiti da je ovo aktuelan politički trenutak koji se treba pratiti i da nikome neće ići u prilog bilo kakve blokade jer to otežava rad svih skupa. Uvjeren sam da će HDZ sa partnerima naći dovoljno mudrosti da se skoro potvrdi Vlada FBiH – kazao je Čović.

Čim se uspostavi Vlada Federacije BiH, uvjeren je da će za desetak dana biti završeni i kantoni.

Kazao je i da prepoznaje određene političke igre unutar FBiH.

- Nama treba što prije imenovanje predsjednika FBiH i dva potpredsjednika da bismo tek tada mogli ići u formiranje Vlade. Tada bismo mogli sjesti i eventualno dogovoriti oko koncepcije Vlade i premijera. Unaprijed postavljati stvari je bespredmetno, to je stara igra SDA koja traje četiri godine, samo je pitanje koga će optužiti. Do sada su optuživali HDZ, a nikada nisu predložili potpredsjednika i predsjednika – rekao je Čović.

Upitan o razgraničenju sa Srbijom, Dodik je rekao da SNSD traži da se to stavi na dnevni red, te ponovio ranije stavove kako je ranije SDA vođena Bakirom Izetbegovićem to pitanje blokirala.

- To pitanje treba da se stavi na dnevni red, a jednako tako i razgraničenje sa Hrvatskom – kazao je Dodik.

Kritikovao je danas i neke postupke člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, posebno što je sam boravio u sjedištu NATO-a.

- Vidimo da ne propušta priliku da kleveće RS i mene lično, pokušava da je ocrni. Na tu politiku će biti odgovoreno. On ima samo podaničku, umišljenu politiku, prepotentan je i misli da neko njega treba da sluša. On je jedan od troje i vrijedi 33 posto. Ništa više ni manje – kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je danas bilo riječi i o evropskim integracijama, te podvukao da "treba potencirati da je BiH pregovaračka strana, a ne podanička".

Kazao je da je bilo riječi i o kadrovskim rješenjima i raspisivanju konkursa, a uvjeren je da će brzo doći do izbora novog rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), ali i raspisivanja drugih konkursa.

Naglasio je i da što prije treba doći do usaglašene strukture budžeta BiH.

Što se tiče tzv. "razvojnih pitanja", Dodik je kazao da su on i RS zainteresovani za "istočnu konekciju na gas", a hrvatska i bošnjačka strana za "zapadnu konekciju".

- Očekujem da će u narednom periodu to biti riješeno. Treba sačekati formiranje Vlade FBiH i da onda taj ambijent koristimo za dogovor. To je racionalan i realan pristup i nije odustajanje ni od čega – dodao je Dodik.

On se založio i za praksu da Vijeće ministara drži sjednice i sa vladama entiteta kako bi se dolazilo do dogovorenih politika iz raznih oblasti.

Govorio je i o mogućim blokadama nekih projekata.

- Ako njemačka ili neka druga banka blokiraju sredstva za RS, mi nismo spremni da podržimo takve projekte za FBiH. To nisu donacije nego kreditna sredstva. U ovom trenutku oni jesu povoljni, ali ima i drugih destinacija gdje su povoljna kreditna sredstva – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.