open-navfaktor-logo
search
Imenovanje mandatarke
Čovićev portal najavio: Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev iz tri razloga
Borjana Krišto, mandatarka za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ignorirat će zahtjev Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je najavio da će ukoliko sutra bude razmatrano njeno potvrđivanje imati nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.
20.12.2022. u 08:15
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH u srijedu o imenovanju Krišto, Komšić najavio da će imati nekoliko pitanja

Ovu informaciju objavio je portal HMS koji je pod direktnom kontrolom Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. 

Kako Hrvatski Medijski Servis nezvanično saznaje, Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev, iz najmanje tri razloga. Prvi je što je "Komšić uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva, koji je na tu dužnost izabran protivustavno glasovima Bošnjaka". Drugi je što njena stranka HDZBiH, kao što su i druge članice HNS-a usvojile zaključak da s Komšićem i DF-om neće, upravo iz navedenih razloga, uopće komunicirati. I treći razlog je što je Komšićeva odluka hoće li glasati za imenovanje Krišto za mandatarku Vijeća ministara potpuno irelevantna.

Krišto će, bez obzira na to kako će Komšić glasati, ukoliko je podrže Željka Cvijanović i Denis Bećirović, biti imenovana za mandatarku novog Vijeća ministara.

Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO), te stoga smatra da treba Krišto postaviti određena pitanja. 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi sutra razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.