open-navfaktor-logo
search
Ne smijemo zaboraviti
Dan žalosti u Novom Pazaru: Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici obilježen podjelom "Cvijeta Srebrenice"
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obilježilo je u Novom Pazaru 27. godišnjicu genocida u Srebrenici.
11.07.2022. u 13:30
get url
text

U pješačkoj zoni najvećeg grada regije Sandžak, predstavnici BNV prolaznicima su dijelili "Cvijet Srebrenice" i brošuru sa informacijama o genocidu koji se na današnji dan 1995. godine dogodio u Srebrenici.

Za predsjednicu BNV-a Jasminu Curić, "Srebrenica je najveći zločin počinjen na tlu Evrope, genocid koji mi ne smemo zaboraviti".

- Srebrenica je naša vječna rana, ne samo rana Bošnjaka, Sandžaka i Bosne i Hercegovine, već rana cijele Evrope. Mi ćemo se prisjećati svih zločina počinjenih u Srebrenici i onih koji su počinjeni nad Bošnjacima kroz istoriju. To činimo, ne da bismo mrzili već da bismo nove generacije podučili da nam se to više nikada ne desi. Zločini izvršeni nad Bošnjacima treba da su nam lekcija, da zločini nikada nikome nisu ništa dobro donijeli, niti žrtvi niti počiniocima.

Ja pozivam građane Sandžaka, naučeni da su se zločini negativno odrazili na sve, da zajedno gradimo zajedničku budućnost i demokratsko društvo. Bošnjaci su civilizovan evropski narod, ponose se svojom historijom i da nikada nikome nisu učinili zlo niti izvršili zločin. Sve građane pozivam da pamtimo, da nikada ne zaboravimo, da se sjećamo svoje prošlosti, ali da izgrađujemo zajedničku sigurnu budućnost za Sandžak - navela je Curić.

Podsjetimo, na teritoriji Novog Pazara, odlukom Skupštine grada, koja datira iz jula 2015. godine, danas je Dan žalosti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U Novom Pazaru od jutros u ugostiteljskim objektima je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.