open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dodik: MVPBiH nastavlja praksu Bisere Turković, to će samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da je vanjska politika Bosne i Hercegovine u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a da Ministarstvo vanjskih poslova nastavlja staru unilateralnu praksu Bisere Turković, zaobilaženja nadležnih institucija.
23.02.2023. u 17:36
get url
text

Naime, 22. februara iz MVP upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN-u u kojem se od predstavnika BiH pri UN-u zahtijeva da na 11. hitnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a podrži Prijedlog rezolucije "Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini", te da, u ime BiH, prihvati status kosponzora predmetne rezolucije.

- Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije dala saglasnost za ovo pitanje, ali je neko iz MVP-a dao druge instrukcije koje nisu u skladu sa stavom i odlukama Predsjedništva. To je stara praksa i to će samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti ukoliko se nastavi. Niko ovo neće trpjeti. To treba da odluči Predsjedništvo BiH - rekao je Dodik u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Problem među partnerima: Cvijanović nezadovoljna potezima Konakovića

Dodik je poručio da će protiv onih koji se ponašaju protivzakonito svaki put biti podnesene krivične prijave.

- Neki ambasadori neodgovorno su se saglasili o nekim rezolucijama, a nisu imali ovlaštenja. Јa sam protiv njih podnio krivične prijave, iako od njih neće biti ništa, jer je takvo zakonodavstvo tamo pod utjecajem Amerike i neće dozvoliti procesuiranje, ali ćemo mi svaki put kad se neko ponaša protivzakonito u BiH podnijeti prijave. Tako protiv Svena Alkalaja i drugih postoje krivične prijave - rekao je Dodik, piše RTRS.

Dodik je ponovio da na nivou BiH ne postoji nijedna odluka o sankcijama protiv Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.