open-navfaktor-logo
search
Inertan odnos
Dok Dodik javno i bahato negira genocid: Tužilaštvo BiH kaže "pratimo pojave u medijima"
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonom može samo podizati krivične prijave, a ne samo čekati da im to dostave policijske agencije, pojedinci, udruženja...
27.07.2022. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Schmidt ne može ništa nametati jer nije legalan, u Srebrenici je bio zločin, a ne genocid

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je prošle sedmice nakon sjednice kolektivnog šefa države u Sarajevu novinarima i pred kamerama po ko zna koji put negirao genocid, što je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona koje je u julu prošle godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko. 

- Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, svakako prate pojave u medijima i javnom prostoru, koje eventualno mogu imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, a također zaprimamo i prijave od fizičkih i pravnih osoba.

Naravno, ne možemo javno komentirati aktivnosti koje se provode i pojedinačne slučajeve - odgovoreno je iz Tužilaštva BiH Faktoru na upit da li će nadležni iz ove državne pravosudne institucije saslušati Dodika koji javno čini krivično djelo.

VEZANI TEKST - Dodikov savjetnik krši zakon i negira genocid: Ne plašim se, Tužilaštvo BiH neće voditi istragu protiv mene

Podsjećamo, iz Tužilaštva BiH su nam nedavno saopćili kako je "od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH u ljeto prošle godine, zaprimilo prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela".

- Sve zaprimljene prijave su u radu. Veći broj prijava dostavili su građani, udruženja ili organizacija NVO sektora u formi podneska, putem redovne ili elektronske pošte - tvrde u Tužilaštvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.