U toku pripreme

Donacija iz UAE uskoro će biti podijeljena, čeka se potvrda ispravnosti uzetih uzoraka briseva

FOTO: ILUSTRACIJA

Nakon odluke Vijeća ministara BiH da usvoji prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) da se donacija prispjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) konačno pokrene sa "mrtve tačke" kako bi dospjela do krajnjih korisnika, ubrzano se vrše pripreme za distribuciju prispjele pomoći.

Radi se o pomoći koja je već duži vremenski period uskladištena u prostorijama aerodroma zbog neblagovremenog prikupljanja neophodnih dokumenata za distribuciju.

- Znajući za činjenicu da je donacija dospjela 27. maja, Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije s obzirom da se tamo, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koji trebaju biti uskladišteni u određenim uslovima kako bi bili sigurni za dalju upotrebu - saopćeno je iz Ministarstva.

Odgovorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstvo je obaviješteno "da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na neki od temperaturnih režima".

Kako iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode, ovo je ministarstvo radi uspješne realizacije donacije i prije same raspodjele predložilo entitetima i Brčko distriktu BiH da se izvrši dodatna, sigurnosna, provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga tako što bi metodom slučajnog izbora izvjesna količina bila poslata u kliničku mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na potvrdu ispravnosti.

- U dogovoru Ministarstva i KCUS-a, nasumično uzetih 100 uzoraka briseva i virusnih transportnih podloga upućeno je u OJ Klinička mikrobiologija, od koje se očekuje kontrola kvalitete i potvrda ispravnosti - navodi se.

Kako nadalje stoji, aktivnosti koje predstoje nakon rezultata provjere su traženje konačne saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od RS i Brčko Distrikta BiH, dok je Federacija BiH tu saglasnost već dostavila.

- Prema utvrđenoj proceduri, Ministarstvo će dostaviti entitetima i Brčko distriktu BiH prijedlog raspodjele u skladu sa članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje (“Službeni glasnik BiH”, broj 24/20) i kao konačni korak će biti zahtjev za identifikaciju krajnjih korisnika donacije po kojoj će i biti isporučena. Identifikaciju će odrediti resorna entitetska ministarstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH čime bi se konačno okončala distribucija donirane pomoći koja je zbog protokolarnih grešaka suviše dugo stajala neiskorištena - navodi se u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga