open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Drljača neće povući izmjene Zakona o PIO-u, delegatima poručili: Niste Ustavni sud, niste važniji od Zastupničkog doma
Smatrajući neustavnim amandman koji je prihvaćen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a tiče se ispravljanja diskriminacije prema nosiocima srazmjernih penzija, ali i "nejasnoća" da li penzioneri definitivno mogu raditi i primati penziju, delegati Doma naroda zatražili su izjašnjenje Zakonodavno-pravne komisije Doma o predloženim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
17.02.2022. u 16:35
get url
text

Negodovanje delegata je bilo zbog odredbe da se članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner u skladu sa Porodičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a koji je taj status utvrdilo u odgovorajućem sudskom postupku.

Koga da tuži vanbračni partner za porodičnu penziju? 

Naime, delegat Boris Krešić (DF) je zatražio od federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače da obrazloži zašto vanbračni partner da bi imao pravo na porodičnu penziju nakon smrti partnera mora na sudu dokazivati da je bio u vanbračnoj vezi.

- Po ovom zakonu morate ići u sudski postupak za porodičnu penziju i upitno je koga će tužiti vanbračni partner kada je ovaj drugi umro. Mora tužiti vas, vi direktno korisnika tjerate da ide u sudski postupak, a ne može otići tamo sam dokazivati da je u vanračnoj zajednici kada mu nema vanbračnog partnera, umro je - kazao je izrevoltirano Krešić.

Delegat Rasim Pajić (A-SDA) je insistirao da se razjasni član 116 Zakona o PIO-u i uložio je amandman.

- Predloženim izmjenama Zakona o PIO-u članom 9. uz sitne kozmetičke korekcije ponovo se pokušava vratiti i usvojiti član Zakona kojeg je Ustavni sud već proglasio neustavnim. Ovim se krši i ne implementira odluka Ustavnog suda i ovaj dom dovodi u situaciju da i sam krši i radi protivno odluka. Napominjem i parafraziram da se predloženim članom 9. i važećim članom 116. Zakona o PIO-u dozvoljava penzionerima koji su ostvarili pravo na penziju sa 40 godina staža i 65 godina starosti zasnivanje radnog odnosa uz nesmetano primanje penzije, dok se to isto pravo uskraćuje penzionerima koji ne ispunjavaju gore navedene uvjete. Odnosno, koji su otišli u prijevremenu penziju. Usvajanjem ovako predloženog člana od Vlade FBiH bio bi diskriminirajući jer jednim penzonerima daje pravo, a drugima to uskraćuje - naveo je Pajić u amandmanu.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je rekao kako je Vlada Federacije BiH vrlo svjesno u izmjene Zakona o PIO-u ubacila odredbu o povoljnijem usklađivanju penzija kako bi se usvojio zakon koji sadrži po njemu mnoštvo odredbi koje nisu dobre.

Penzioneri uplate godišnje 300 miliona KM PDV-a 

- Mi se nalazimo u situaciji koja je vječito prokletstvo hitnog postupka. Nalazimo se u nezahvalnom trenutku, kada predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH na dnevnoj bazi traži usvajanje ovog zakona koji nosi povoljnije uvjete vanrednog usklađivanja penzija. Hoću da naglasim da kada pričamo o penzionerima, to su ljudi koji potroše više od dvije milijarde KM na različite potrebe, u izuzetno su teškoj situaciji i ulažu gotovo 300 miliona KM PDV-a godišnje i valjda se očekuje da imaju barem približno toliku reakciju od budžeta, a oni su u najtežoj situaciji. Moraju da se hrane i imaju terapije. Pitanje je da li preskaču da jedu da bi imali terapiju ili nemaju terapije da bi jeli - kazao je Žuljević.

Podsjetio je kako je susjedna Republika Hrvatska u teškim trenucima pomogla svoje penzionere sa po 300 KM pomoći.

- Ne radi se o zemlji koja je Švicarska. Ovdje je samo pitanje da li imate ozbiljan sistem i pristup problemu. Sve što se danas penzionerima daje kroz zakon u smislu vanrednog usklađivanja je već pojedeno kroz inflaciju. Glasamo za ovaj zakon koji penzionerima donosi povoljnije usklađivanje penzija ne slažući se sa odredbama koje su nam podvaljene - rekao je Žuljević.

Uz izmjene Zakona o PIO-u u Dom naroda je poslan i amandman delegata Jasmina Duvnjaka, a koji se tiče uklanjanje diskriminacije nosilaca srazmjernih penzija. Ovaj amandman je u Zastupničkom domu uložio zastupnik Husein Rošić koji je prihvaćen.

Kada je predsjedavajući Tomislav Martinović kazao da delegati ne treba da se izjašnjavaju o ovom amandmanu jer ga je već prihvatila Vlada FBiH, delegat Elmedin Konaković je konstatovao da je to neustavno. Dodao je da amandman zapravo predstavlja novi član zakona, a ne amandman na neki od članova u Zakonu, i da se zakon mora vratiti na doradu.

Nakon pauze Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda, kazao je kako su dobili pismo predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mirsada Zaimovića da je amandman Huseina Rošića postao sastavni dio izmjena Zakona o PIO-u i da nije bilo potrebe da isti amandman ulaže delegat Jasmin Duvnjak.

"Zašto to radiš, Izmire"? 

Reagirao je Konaković.

- Eto dobili smo pismo u kojem nam se kaže da je Zastupnčki usvojio amandman. To zvuči prestrašno. Nije ovo krupna stvar, možda je nehat, možda i neznanje. Ne pada mi napamet da u tome učestvujem. Pred penzionere ćete vi koji ih dovodite u zabludu. Najveće razočarenje je sekretar Doma naroda. Zašto to radiš, Izmire, tvoja obaveza je da vratiš u Zastupnički dom zakon, ti papiri ovdje ne mogu doći. Vi ste krivi, ne smije vam neustavni papiri doći. Šta sada mi da dodamo!? To ovako ovdje ne smije - rekao je Konaković.

Žuljević je kazao kako je najbolje da predlagač povuče zakon i da on ide na Zastupnički dom.

- Bojim se uz svu našu dobru volju imat ćemo situaciju da srušimo sve što je dobro u zakonu - rekao je Žuljević.

Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, kazao je delegatima kako su se pretvorili u Ustavni sud i da ne mogu sebe smatrati važnijima od Zastupničkog doma.

Nema ovlaštenje za povlačenje zakona 

- Dom naroda u najveću ruku je ravnopravan sa Zastupničkim domom i uradite šta smatrate - poručio im je Spahić.

Resorni ministar Drljača je kazao da su došli u pat poziciju i rekao je delegatima da donesu zaključak kakav žele, ali da on nema ovlaštenje da povuče zakon.

Nakon pauze, predsjedavajući Martinović je kazao da su zaključili da bi najbolje bilo da se o zakonu ne izjašnjavaju dok ne dobiju stav Zakonodavno-pravne komisija Doma naroda FBiH i nastavili su sjednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.