open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Džaferović: Bosna i Hercegovina će izaći iz krize, Dodik mora otići sa političke scene
Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 uvodničar je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, a tema je "Izgradnja demokratskih institucija, borba za suverenitet i udari na ustavni poredak države".
31.10.2021. u 10:43
get url
text

- Bosna i Hercegovina danas živi, slobodno možemo da kažemo, najtežu krizu od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uzrok krize je nepoštivanje Dejtonskog mirovng sporazuma. Sporazum se ne poštuje ukoliko se blokiraju državne institucije. U ovom trenutku najveći problem je pitanje blokade instutucija BiH i to se mora podhitno riješiti. Ja se nadam da ćemo mi u najskorije vrijeme prevazići krizu, da će se Bosna i Hercegovina izboriti s tim i da će njene institucije profunkcionisati - rekao je Džaferović na konferenciji za medije pred sesiju i dodao:

- Previše je uloženo od Dejtona do danas od međunarodne zajednice, i odveć je to važno pitanje ne samo za BiH, region, već i cijeli svijet, da bi se neki neodgovorni političari mogli da poigravaju s BiH. Bez obzira na sve prijetnje koje su ozbiljne, siguran sam da će BiH izaći iz ove krize, da će biti pokrenuta na svom evropskom i NATO putu i ukupnim reformama, a koje građani očekuju. Bez obzira koliko kriza bila teška, nisam naivan kada vam ovo govorim jer dobro pratim situaciju, poručujem da će BiH izaći iz ove krize. Da oni koji ne učestvuju u radu državnih institucija će se vratiti u njih, a oni koji je blokiraju morat će prestati s tim. To je poruka retrogradnim silama.

Osvrnuo se i na deklaraciju SNSD-a usvojenu na Glavnim odboru ove stranke.

- Deklaracija koju je usvojio SNSD na posljednjoj sjednici Glavnog odbora je vrlo opasan dokument i sada se otišlo korak dalje, u operacionalizaciju tog dokumenta. Vidjeli smo da je na NSRS usvojen Zakon o lijekovima pokušavajući se staviti van snage državni Zakon o lijekovima. Ta operacionalizacija onog što piše u Deklaraciji je najopasnija stvar. Ipak, taj Zakon o lijekovima nikada neće moći imati pravnu snagu i neće moći susupendirati državni Zakon o lijekovima jer entitet ne može svojim zakonima derogirati državne zakone. Najveću štetu će imati građani iz RS-a jer se neće moći na adekvatan način liječiti, jer ne može se koristiti lijek bez kontrole Agencije za lijekove BiH - rekao je Džaferović.

Poručio je Dodiku, koji je također član Predsjedništva, da govori ono što nije primjereno političaru i da on mora otići sa političke scene. 

- Dodik neće uspjeti sa vraćanjem nadležnost Bosne i Hercegovine na entitet. Ono što on govori, njegove prijetnje, nisu primjerene nijednom političaru. To je političar koji mora otići sa političke scene. Institucije BiH će odgovoriti na ove izazove. Dužne su da štite integritet Bosne i Hercegovine - rekao je Džaferović. 

On je Dodikovo svođenje Bošnjaka na isključivo vjersku zajednicu nazvao je najobičnijim primitivizmom koji dolazi na talasima velikosrpske ideološke kuhinje.

Komentirao je i ovosedmične pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH kazavši da je najveći problem blokada institucija i to je osnovno što se treba riješiti, ali napominje da BiH mora implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava.

- Moramo omogućiti svim građanima da imaju demokratski pristup kandidiranja za Predsjedništvo BiH i domove naroda jer oni koji nisu konstitutivni sada nemaju tu mogućnost - istaknuo je Džaferović.

Naglasio je i da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ima obavezu štititi Dejtonski mirovni sporazum te se ne treba libiti da zaštiti sve vrijednosti BiH, a Džaferović ne sumnja da će to i učiniti. Možda je preoprezan zbog udara na njega, kaže, ali ti udari i jesu smišljeni kako bi umanjili njegovu akciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.