Istanbul

Erdogan planira razgovarati s Putinom i Zelenskim o mirovnim pregovorima

Recep Tayyip Erdogan
FOTO: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da planira telefonski razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o mirovnim pregovorima na nivou lidera u Istanbulu.

U razgovoru s novinarima u Istanbulu, Erdogan je rekao da su pregovori između Rusije i Ukrajine do sada dali pozitivne rezultate, ali ne onakve kakvi bi trebalo da budu. Napominjući da će pregovarački proces biti bolji, Erdogan je rekao: "Nismo bez nade."

Razgovori između ruskih i ukrajinskih delegacija u Istanbulu 29. marta viđeni su kao napredak u nastojanju da se zaustave sukobi u kojima je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od 24. februara, ubijeno najmanje 2.345 civila i 2.919 povrijeđeno.

Nakon sastanka u Istanbulu, ukrajinski pregovarački tim je rekao da Kijev želi Tursku među zemljama koje će pružiti sigurnosne garancije Ukrajini u svakom dogovoru s Moskvom.

Turska je u martu također okupila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji, što je bio prvi sastanak dviju strana na visokom nivou od početka rata.

Što se tiče najnovije turske antiterorističke operacije u sjevernom Iraku, rekao je da su turske snage sigurnosti neutralizirale 45 terorista PKK u operaciji "Kandža-Katanac".

On je dodao da su tokom operacije poginula i tri turska vojnika.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga