open-navfaktor-logo
search
Koordinacija sindikata
Fortina objava izazvala gnjev kod radnika; Sivro: Pokvarenjak, populista i demagog, to je premijer KS
Umjesto da sjedne sa predstavnicima Koordinacije sindikata i prihvati prijedlog da se radnicima od 1. januara 2023. godine plaće povećaju za 120 KM, jutros nas je Edin Forto, premijer KS, alias "Vidoviti planer", počastio informacijama o procentualnom povećanju plaća nastavnika, policajaca i medicinskih sestara u rasponu od 18 do 29 posto u posljednjih 12 mjeseci. 
28.12.2022. u 11:31
get url
text

Šta drugo reći nego - pokvarenjak, populista i demagog, to je Forto – komentirao je Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, jutrošnju premijerovu objavu na društvenim mrežama.

Podsjetimo, nakon što se Forto u ponedjeljak ujutro nije pojavio na sastanku, Koordinacija sindikata KS donijela je zaključak da su dosadašnji pregovori, na tri zvanična sastanka 24. oktobra, 15. novembra i 20. decembra, u potpunosti neuspješni, a razlog za to je što je Vlada KS odbila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1.080 maraka i tokom pregovora nije iskazala volju da se pregovara o nižem iznosu.

Isti dan Koordinacija sindikata uputila je novi zahtjev prema premijeru, a to je povećanje plaće svim radnicima u Kantonu Sarajevo u 2023. u iznosu od 120 KM, počevši od 1. januara naredne godine. Rok da Forto prihvati zahtjev bio je danas - 28. decembar.

VEZANI TEKST - Radnici u Kantonu Sarajevo 23. januara održat će jednosatni štrajk upozorenja

No to se nije dogodilo. Umjesto toga premijer je na Twitteru i Instagramu jutros objavio sljedeće:

- Plaća učitelja / nastavnika u KS će narasti 21-29 posto između kraja 2021. i početka 2023. U istom periodu plaća policajca će narasti za oko 18 posto. Plaća medicinske sestre će u ovom periodu narasti za 23 posto. Ovo nisu jednokratna povećanja - napisao je Forto.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edin Forto (@edinforto)

Fortina objava izazvala je gnjev među radnicima u KS.

- Nije naveo koliki je rast njegove plaće, njegovih ministara, njegovih zastupnika, njegovih direktora, njegovih dekana, njegovih inih njemu bitnih nosilaca funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i ostalih trica i kučina. Nije naveo da će sa njegovim jednostranim povećanjem boda od pet posto radnica sa najnižim primanjem dobiti nula KM niti da ti radnici imaju plaću od 700 do 800 maraka i da od iste jedva preživljavaju.

Također, Forto nije naveo iznose plaća nastavnika, policajaca i medicinskih sestara, a evo da mu javno kažemo da je on, premijer Kantona Sarajevo, jedan veliki pokvarenjak, populista i demagog ako misli da mu jedan učitelj / nastavnik / profesor u vrtiću i osnovnoj školi treba da radi za 1.414,13 KM. Edine Forto, imat ćeš štrajkove i proteste sve dok ne potpišeš odluku da se isplati pomoć svim radnicima od 1.080 KM i dok ne potpišeš akt kojim se svim radnicima u 2023. godini plaće povećavaju u jednakom iznosu od 120 KM mjesečno. Mi odustati nećemo - kazao je Sivro, koji obavlja i funkciju predsjednika Koordinacije sindikata KS.

Dodajmo i to da je jutros Koordinacija sindikata KS donijela odluku da se, zbog nedostatka dobre volje druge strane: Vlade Kantona Sarajevo, uprava ustanova i preduzeća u djelatnostima zdravstva i komunalne privrede prema 22.000 radnika, organizira jednosatni štrajk upozorenja 23. januara naredne godine, te po potrebi i generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.