Za 50 posto

Gazprom smanjuje isporuku plina Italiji, Francuska ne koristi ruski plin već mjesec

Italijanska energetska kompanija saopćila je da ruska plinska kompanija Gazprom smanjuje isporuke plina za 50 posto, dok je francuski plinski operater objavio da više od mjesec nije primio prirodni plin iz Rusije plinovodom iz Njemačke.

Italijanska energetska kompanija Eni saopćila je u petak da Gazprom smanjuje isporuku plina Italiji za 50 posto.

Posljednjih sedmica Moskva je smanjila ili prekinula isporuke plina u nekoliko zemalja Evropske unije, koje su Rusiji uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, javlja Deutsche Welle.

Francuski mrežni operater GRTgaz također je u petak rekao da Francuska nije primila ruski plin preko Njemačke od 15. maja.

Ruski dužnosnici naveli su kao razlog za prestanak isporuke probleme održavanja naftovoda Sjeverni tok 1 od Rusije do Njemačke.

Italija dobija oko 40 posto svog uvezenog plina iz Rusije, iako pokušava smanjiti i taj procenat. Francuska dobiva oko 17 posto svog plina iz Rusije preko mrežnih veza s Njemačkom.

Ranije ove sedmice, Gazpromove isporuke plina Italiji već su bile smanjene – 15 posto u srijedu i 35 posto u četvrtak.

Italijanski premijer Mario Draghi, koji je bio u posjetu Kijevu s njemačkim i francuskim čelnicima, odbacio je Gazpromove "tehničke razloge" kao izgovor.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga