open-navfaktor-logo
search
Nastavak sjednice
Gradski vijećnici biraju novog gradonačelnika Mostara: Guzin ili Kordić, i Zalihić najavio kandidaturu!?
U 13 sati počeo je nastavak prve sjednice novog saziva Gradskog vijeća Grada Mostara koja je prekinuta 5. februara. Na dnevnom redu je drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. 
10.02.2021. u 13:06
get url
text

Na sjednici 5. februara u prvom krugu glasanja iz utrke je ispala Irma Baralija kandidatkinja BH bloka. Danas će 35 vijećnika birat između Marija Kordića, kandidata HDZ-a BiH te Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar.

U saopćenju iz Gradskog vijeća, koje je potpisao predsjednik Ivan Zelenika, navedeno je da se Vijeće, prema propisanim procedurama, odlučilo za nastavak sjednice, unatoč odluci OHR-a da poništi prvi krug glasanja. Na sjednici 5. februara, 31 vijećnik glasao je za zaključak koji je predložio vijećnik Koalicije za Mostar Adil Šuta da se izbor gradonačelnika vrši javnim glasanjem. 

- Ići će se od prvog kruga tajnim glasanja - rekao je uoči sjednice Gradskog vijeća Mostara najstariji vijećnik Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH. Kaže kako će uvažavati visokog predstavnika. 

- Mi smo se dogovorili, a oni uvijek kažu evo dogovorite se sami - rekao je Primorac.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, Mario Kordić, rekao je kako je optimističan. 

- Očekujemo da ćemo završiti sjednicu i izabrati gradonačelnika - rekao je prilikom ulaska u mostarsku vijećnicu. 

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić rekao je kako očekuje da se vrate poslovniku i statutu.

- Očekujemo da usvojimo zaključak da se poništava izbor gradonačelnika s prošle sjednice Vijeća. Uputili smo zahtjev za vanrednu sjednicu vijeća na kojoj bi na regularan način usvojili te izmjene - rekao je i dodao kako postoji mogućnost da napusti sjednicu. 

Potvrdio je kako postoji mogućnost da i on bude kandidat BH bloka za gradonačelnika ako se usvoji zahtjev da se sjednica odgodi. 

Zlatko Guzin je uoči sjednice kazao kako je on legalist i da se zalaže za poštivanje odluke visokog predstavnika. Naveo je i da, koliko on zna, nije bilo razgovora s BH blokom.

Salem Marić je na početku sjednice zamolio da se krene sa radom kako je to već i rečeno.

- Ako se ponovo uđe u diskusije, šta dalje. Nema potrebe, niti pravdanje bilo koga. Već treba da nastavimo rad sjednice gdje smo stali – kazao je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, što je prihvatio i Zelenika. 

Zelenika je vijećnike podsjetio da su dobili pismo OHR-a, te pročitao jedan njegov dio:

- Prisiljen sam intervenirati kako bih podsjetio gradske vijećnike da se izbori za gradonačelnika Mostara moraju provesti u skaldu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa stavom 1. člana 36. Statuta, kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim Statutom nije drugačije utvrđeno.

- OHR je tumač Statuta jer ga je i nametnuo. Ovo nije njegova molba, već naša vijećnička obaveza da ispoštujemo ono što je Inzko napisao u pismu. Samtram da bismo trebali donijeti zaključak kojim se poništava proces izbora gradonačelnika koji se desio na prvoj sjednici, te da se krene u glasanje u skladu sa Statutom – kazao je vijećnik BH bloka Armin Zalihić.    

Zelenika je podsjetio da je na sjednici 5. februara 31 vijećnik bio za to da se glasa javno. Predložio je da se vijećnici izjasne za zaključak da se zaključak o javnom glasanju od 5. februara stavi van snage i nastavi postupak u skladu sa članom 1. Statuta.

Zalihić je pak tražio da se van snage stavi taj zaključak, a onda da se cijeli proces izbora gradonačelnika ponovi. U protivnom vijećnici BH bloka će napustiti sjednicu.

Marić je zatražio od kolega vijećnika iz BH bloka da im daju na uvid svoju prepisku sa OHR-om.

Zalihić je potom replicirao Mariću da su glasali za zaključak da bude javno glasanje.

- Da smo na prvoj sjednici izmijenili Statut oko javnog glasanja, sada ne bi bili u ovoj situaciji. Imamo političku volju, hajmo javno glasati. Zakažite vanrednu sjednicu prije ove konstiturajuće, izmjenimo Statut, i za pet minuta možemo završiti proces izbora gradonačelnika. Mi nećemo vanstatutarno glasati za predloženi zaključak, već ćemo izaći sa sjednice i tražiti novo mišljenje, tumačenje od OHR-a – poručio je Zalihić.

Vijećnica Irma Baralija je kazala da je ona poslala mail OHR-u i zatražila tumačenje.

- Ne znam zašto da imamo neprijateljski odnos prema OHR-u, jer OHR je tumač i zašto je problem što sam poslala taj mail. Ovdje psotoji konsenzus oko toga da vratimo stvari na početak da vratimo glasanje, poništimo zaključak u skladu sa odlukom OHR-a, ali nisam za to da se onemogući proces kandidiranja, odnosno vrati na sami početak – kazala je Baralija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.