open-navfaktor-logo
search
Ramazan u Tuzli
Hafiz Ahmed ef. Huskanović: Više pažnje posvetimo lijepoj riječi i razgovoru, a manje darovima i hedijama
Top s brda Kicelj, nakon akšama, u Tuzli će večeras označiti dolazaka mjeseca ramazana i tako će biti svake večeri do Ramazanskog bajrama.
01.04.2022. u 18:47
get url
text
Ahmed ef. Huskanović

U Čaršijskoj džamiji u Tuzli danas nakon ikindije je proučena hafiska mukabela, koju uči pet hafiza, a u Kraljevoj džamiji danas poslije džuma-namaza i poslije svakog podne-namaza mukabelu će učiti deset hafiza, u Bijeloj džamiji u naselju Slavinovići bit će održana i ženska hafiska mukabela, a od večeras u Džindijskoj džamiji kreće teravih-namaz s hatmom.

- Poželjeli smo ramazan ovakav kakav nam, ako Bog da, dolazi. Ramazan od prije tri godine, s otvorenim džamijama i pristupom svim našim aktivnostima. Pozivamo sve džematlije da dođu da se družimo i zajedno obavljamo ibadete - kaže hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Tokom mjeseca ramazana u Tuzli planirano je mnogo zajedničkih iftara za mlade, mektebsku djecu i žene, a bit će organiziran i literarni konkurs za srednjoškolce i studente pod nazivom "Ramazan me zove u okrilje svoje".

- Ramazan je veliki dar i milost i za one koji ne drže do njega, a kamoli za one koji ga poštuju. Ovo je prilika da svoje mahane i grijehe, ono što želimo kod sebe promijeniti, ostavimo iza sebe, i da u ramazan uđemo sa željom da se popravimo, da popravimo naš odnos sa ljudima i uzviženim Allahom, dž. š. - kaže hafiz Huskanović.

Zbog vremenskih uvjeta ni ove godine neće biti organiziran veliki iftar na Trgu slobode u Tuzli, ali će 50 iftara biti organizirano u džematima Medžlisa IZ Tuzla.

- Ne treba paziti na to koliko je sadržajan iftar kad nekoga pozivamo, najvažnije je da pozivamo komšije i prijatelje i da im odlazimo. Malo više pažnje posvetimo lijepoj riječi i razgovoru, a manje darovima i hedijama jer one nekad budu razlog da ne dolazimo jedni drugima. Neka nam budu otvorena vrata domova, ali i srca, za svakoga - poručio je Ahmed ef. Huskanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.