open-navfaktor-logo
search
Stižemo, ali ne postižemo
Hafiz Bugari: Neka nam ovaj ramazan prašinu sa naših duša sapere
Hafiz Sulejman Bugari uputio je ramazansku poruku vjernicima koji večeras sa akšamskim ezanom dočekuju mubarek mjesec ramazan.
01.04.2022. u 16:50
get url
text

- Hvala Allahu na svakome dahu. Neka je Njegov salavat i selam na Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu uzoritu porodicu, na ashabe, ugledne prijatelje i na sve duše koje žele od lošeg zapostiti. O, željne duše, šta smo to postigli onim što smo u životu i u društvu napravili?

Sve se vidi na pozornici svijeta! Život bez bereketa (blagoslova) i stvarnog dostignuća je bolan, usamljen, poremećen duhovno žedan i besmislen. Taj bereket gubi pojedinac, a i zajednica, kad se veliča sve mimo Njega i kad se voli i uvažava sve mimo čovjeka. Na nekoliko mjesta u Kur’anu, Gospodar svjetova ponavlja: "…Ne koristi im i ne mogu ništa onim što su radili, stekli."

Ovakvi pojedinci i zajednice su okićene lažnim sjajem i prividnim uspjehom. Možda su oni i stigli do svojih materijalnih i egoističnih želja i ciljeva, ali istinski ništa nisu postigli. Jer nismo okusili post od svega što skrnavi Božije propise i ljudsku čast – kaže hafiz Bugari, te nastavlja:

- Zato Gospodar svjetova podsjeća svoje robove, a posebno vjernike, da iskoriste ponovnu priliku za duhovnu reintegraciju i sigurnu orijentaciju ka originalnosti, smislu i vječnoj ljepoti.

Podsjeća da je posljednji Poslanik Muhammed, a.s., preporučio da molimo upravo za redovni bereket i istinsko postignuće, koje nam se nudi u mjesecu kojeg duše željno očekuju.

- Kako da ne, kad se u njemu svima prašta, sem zlobniku. Braćo i sestre, plemenite duše, ako ozbiljno želimo oživjeti naše odnose, očistiti naše veze, uozbiljiti svoj život, da dobro pobijedi zlo, onda iskreno i bićem zamolimo Svevišnjeg Allaha poznatom Poslanikovom, a.s., dovom: "O, Allahu, daj nam bereket (blagoslov) u mjesecu Redžebu, Ša’banu i daj nam da dostignemo noći Bedr i Kadr te blagodati Ramazana." Neka nam ovaj Ramazan prašinu sa naših duša sapere, sve negativno u nama sprži i neka nam post od lošeg omili! Svima nama nek je Ramazan mubarek, berićetan i plemenit – kazao je hafiz Sulejman Bugari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.