open-navfaktor-logo
search
Novalić pozitivan
Hafizović: Na Maršu mira nije bilo sumnjivih slučajeva, vođena je evidencija o svim učesnicima
Nakon što su dobili informaciju da je federalni premijer Fadil Novalić, koji je učestvovao posljednjeg dana u Maršu mira, zaražen koronavirusom, Organizacioni odbor je poduzeo sve neophodne mjere.
14.07.2020. u 21:05
get url
text

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i član Organizacionog odbora Marša mira Šefket Hafizović kaže da su nastojali odmah obavijestiti sve koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa Novalićem.

Hafizović smatra da su male šanse bile da se neko zarazi tokom Marša mira. Podsjeća da su se sve vrijeme svi učesnici pridržavali svih higijensko-epidemioloških mjera.

- Imali smo više grupa od po 50 ljudi, uz sve mjere koje su krizni štabovi izdali - maske, dezinfekcija, mjerenja temperature. Tokom spavanja na Maršu mira su poduzete sve mjere. Objektivno su male šanse bile da se premijer Novalić mogao zaraziti na Maršu mira - navodi Hafizović.

Potcrtava da je vođena evidencija svih učesnika Marša mira, koji su morali proći kroz trijaže.

- Nije bilo sumnjivih slučajeva na Maršu. Do sada se više niko od učesnika nije javio da ima simptome - navodi on.

Dodaje da su zbog mjera predostrožnosti svi koji su bili u kontaktu sa Novalićem dobili upute o samoizolaciji i daljim mjerama koje trebaju poduzeti, a i sam Novalić ih je pozvao da i oni obave testiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.