open-navfaktor-logo
search
Politička previranja
Ima li "Osmorka" crvenu liniju za Dodika; Ramić: Vjerujem u patriotizam dijela koalicije; Mandra: "Relaksiraju" odnose
Iako su se čelnici stranaka "Osmorke", barem oni koji su pristali dati izjave nakon jučerašnjeg višesatnog sastanka u Zenici, trudili ostaviti utisak kako koalicija funkcioniše na najbolji ničin, prednjačio je u tome Fuad Kasumović, čini se da da baš i nije tako.
05.01.2023. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - Kasumović okrivio novinare da Dodika "hrane": Neće biti blokada u Domu naroda FBiH, slijede izmjene propisa

Podsjetimo, sastanku je prethodilo javno izrečeno nezadovoljstvo Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu da će izaći iz državne vlasti zbog politike koja dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska, prije svega Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević nakon zeničkog sastanka nije precizno odgovorio ostaju li dio koalicije.

- Mi ne očekujemo da mi možemo čarobnim štapićem mijenjati ljude i njihove stavove, međutim ako smo rekli da ćemo kreirati povoljan ambijent i stvarati okruženje shodno potpisanom Sporazumu gdje smo potcrtali ključne teme kojima ćemo se baviti, onda svi moramo raditi na tom ambijentu - kazao je Ogrešević misleći na Dodika odbacivši spekulacije kako su u NES-u i SBiH nezadovoljni zbog raspodjele funkcija.

VEZANI TEKST - NES i SBiH: Država je važnija od par ministarskih fotelja, "Osmorka" mora zaustaviti pregovore s Dodikom

Edin Ramić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i novoizabrani zastupnik u državnom parlamentu za Faktor je kratko prokomentarisao previranja u "Osmorki".

- Vjerujem da će kod pojedinih stranaka "Osmorke" prevladati patriotizam prema odmovini i da će uvažiti mišljenje onih koji su ih birali. 

Istovremeno, vjerujem da će raspodjela pozicija ostati u drugom planu. Jedino snažan patriotski blok može zaustaviti Dodika - izjavio je Ramić.

Nermin Mandra (SDA), državni zastupnik u Parlamentu BiH u izjavi za Faktor ističe osnovni motiv formiranja "Osmorke".

Nermin Mandra, državni zastupnik

- "Osmorka" se prije svega udružila da eliminiše SDA iz državne vlasti. Nisu postavljali nikakve crvene linije Dodiku jer su htjeli, kako su u više navrata isticali, relaksirati odnose.

A to njihovo relaksiranje odnosa znači izbjegavati raspravu o Izbornom zakonu, državnoj imovini, negiranju genocida, NATO putu, energetskim projektima koje RS želi raditi sa Srbijom mimo države BiH... Ne žele pričati o teškim temama. Relaksiranje odnosa znači pričati o uopštenim temama, a Dodik se za to vrijeme bavi secesionizmom - kazao je Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.