open-navfaktor-logo
search
Ko pravi novu Elektroprivredu
Jerlagić o Delićevoj inicijativi: Od koga to KS uvozi struju, umjesto što osniva javno preduzeće neka gradi solarne panele
Ministar privrede u Kantonu Sarajevo Adnan Delić najavio je ovih dana osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora uz obrazloženje da se u KS električna energija gotovo u cijelosti "uvozi", zbog čega proizilazi potreba za izmjenom politike u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora.  
14.01.2023. u 14:02
get url
text
Adnan Delić - Amer Jerlagić

U saopćenju je navedeno da je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila inicijativu ministra Delića, te da će uraditi studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije.

To je nonsens, izjavio je za Faktor Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede BiH, začudivši se od koga to Kanton Sarajevo uvozi električnu energiju.

- Kanton Sarajevo ne uvozi električnu energiju jer je ona dobijena iz hidro i termoelektrana koje su u vlasništvu Elektroprivrede BiH i iz malih hidroelektrana, odnosno fotonaponskih elektrana koje su u vlasništvu, privatnih, pravnih i fizičkih lica. Kako ćemo govoriti o bilo kakvom uvozu električne energije u KS. Ako se radi o uvozu struje, to se odnosi na državu, a ne uvoz iz jednog kantona u drugi kanton – pojašnjava Jerlagić.

Što se tiče inicijative ministra Delića za osnivanje javnog preduzeća za proizvodnju iz obnovljivih izvora električne energije, Jerlagić savjetuje:

- Smatram da se ministar Delić i Vlada KS trebaju pozabaviti da privatnim investitorima omoguće bolje infrastrukturne projekte u KS i da se prije svega budžetski novci koriste na ovo, a ne da se razvija još jedna "državna elektroprivreda", pored Elektroprivrede BiH koja ima termo i hidropostrojenja i postrojenja iz obnovljivih izvora električne energije, poput vjetra i Sunca i koja je u devedesetpostotnom vlasništvu Vlade FBiH. Vlada KS trebala bi razvijati infrastrukturnu mrežu, a ne trošenje budžetskog novca u još jedno javno preduzeće, koje nam ne treba.

Naš sagovornik dodaje da bi se osnivanjem javnog preduzeća bespotrebno trošili budžetski novci na plaće u tom javnom preduzeću, za kojim nema nikakve potrebe da se osnuje.

- Predlažem Vladi KS da dio budžetskog novca izdvoji za postavljanje solarnih panela na krovove osnovnih i srednjih škola, fakultete, kliničke centre, gdje bi se proizvodila energija za vlastitu potrošnju i smanjivali troškovi za električnu energiju. To bi trebali biti projekti u koje bi trebala ulagati Vlada KS – ističe Jerlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.