open-navfaktor-logo
search
Rijaset IZ u BiH
Kroz akciju "Kurbani" osnažuje se bh. društvo i čuva dostojanstvo povratnika
U akciji "Kurbani 2018", preko računa Rijaseta Islamske zajednice i medresa u BiH, uplaćeno je i žrtvovano ukupno 23.239 kurbana
16.07.2019. u 08:36
get url
text

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, nastavljajući višedecenijsku praksu organizacije klanja kurbana za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe, i ove godine organizuje akciju "Kurbani".

Kroz akciju nabavke kurbana, podjele kurbanskog mesa i prikupljanja kurbanskih kožica osnažuje se bh. društvo. Od novca za kurbane, koji je uplaćen na račun IZ u BiH, kupuju se prvenstveno kurbani od povratnika u manjem bh. entitetu, a preostali dio nabavlja se u ostatku zemlje. U akciji "Kurbani 2018", preko računa Rijaseta Islamske zajednice i medresa u BiH, uplaćeno je i žrtvovano ukupno 23.239 kurbana.

Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH, naglasio je da se ovom akcijom čuva dostojanstvo naših povratnika.

- Želimo da kroz akciju "Kurbani" naši povratnici osiguraju egzistenciju od svog rada i da ne ovise od humanitarne pomoći i socijalnih paketa koji im se dodjeljuju. Na taj način mi čuvamo njihovo dostojanstvo - kazao je Rebihić.

Pripreme za akciju "Kurbani" traju tokom cijele godine, od tačnog popisa stoke koju mogu osigurati povratnici, do osiguranja svih sanitarnih i tehničkih uvjeta, poput profesionalnog klanja uz konstantno prisustvo imama, zatim hladnjača, te distribucije mesa. Samo životinje s urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso koristiti za ishranu.

- Akcija "Kurbani" u organizaciji Rijaseta IZ će i ove godine na najbolji mogući način odgovoriti na ekonomsku, socijalnu i humanitarnu situaciju u BiH. Kada je podjela kurbanskog mesa u pitanju, Islamska zajednica prioritet stavlja na odgojno-obrazovne institucije, zatim bolnice, obdaništa, domove za stare, iznemogle i invalidna lica - ističe Bilal Memišević, šef odjela za ekonomske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Pored jednokratne podjele mesa, posredstvom Ureda za društvenu brigu IZ-e u BiH tokom cijele godine udjeljuje se i prerađeno meso od kurbana. U 2018. godini ugovorena je prerada 58.432,36 kilograma kurbanskog mesa, čija je vrijednost procijenjena na 292.161,80 KM.

Dugačak je spisak korisnika kojima se dodjeljuju prerađevine od kurbanskog mesa: Crveni križ Federacije BiH, Savez gluhih i nagluhih FBiH, Udruženje - Unija civilnih žrtava rata KS, Međunarodni forum solidarnosti Emmaus (Doboj), CROPS Smoluća (Lukavac), Dom za stara i iznemogla lica Goražde, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" (Fojnica)...

Nivo organiziranosti akcije "Kurbani" podiže se svake godine, a Islamska zajednica je dokazala sposobnost da realizira ovaj projekat u skladu sa šerijatskim propisima i veterinarsko-sanitarnim standardima. Slijeđenjem šerijatskih propisa i odredbi iz pozitivnog zakonodavstva ostvaruju se pretpostavke da kurbani ispune svoju namjenu.

- Vodimo računa da emanet koji nam je povjeren ispunimo, odnosno da to što su ljudi izabrali da preko nas realiziraju klanje svog kurbana uradimo, prije svega, u skladu sa šerijatskim propisima. Tek nakon toga mi možemo govoriti o ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima koje ova akcija donosi - zaključio je Rebihić.

Kurbani su emanet Islamske zajednice. Oni koji su se odlučili prinijeti žrtvu na ovaj način mogu biti sigurni da je njihov kurban žrtvovan na šerijatski ispravan način i da će meso biti distribuirano na teritoriji cijele BiH, prvenstveno tamo gdje su najveće potrebe za njim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.