open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Lideri SBiH i NES-a: Efendić i Ogrešević o Schmidtovim odlukama, koalicijama, s kim će razgovarati...
Predsjednici Stranke za BiH i NES-a Semir Efendić i Nermin Ogrešević razgovarali su danas u Sarajevu o nametnutim odlukama Christiana Schmdita, ali i budućoj saradnji na nivoima vlasti nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavi rezultate. 
19.10.2022. u 13:04
get url
text

- Imali smo više kontakata, a danas evo i sastanak. Imamo specifičnu situaciju da se u izbornoj noći promijene izborna pravila. Ocijenili smo to kao loše i nepovoljno, da se u takvom trenutku mijenjaju izborna pravila. Podržavamo apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Ustavnom sudu BiH i ne bi bilo prvi put da odlučuje o odlukama visokog predstavnika. Na dan raspisivanja izbora smo imali jedna pravila, a za implementaciju druga. Bilo bi korektno da CIK primijeni raniji način raspodjele mandata u Domu naroda jer odluka visokog predstvnika nije jasno definirana. Visoki predstavnik mora posmatrati BiH kao cjelinu, da povede računa o cijeloj BiH, a ne samo jednom njenom entitetu. 

SBiH će imati četiri zastupnika u Parlamentu FBiH, a NES pet ili šest. Radi se o devet ili 10 zastupnika i to je već jedan respektabilan klub. Razgovarali smo o zajedničkom djelovanju u Parlamentu FBiH, ali i na nivou skupština kantona, gdje postoji mogućnost. Pripremit ćemo jednu vrstu sporazuma kako bi se saradnja formalizovala - rekao je Efendić. 

{$galerijaFotografija}

Ogrešević je istakao da se mora poraditi na integritetu izbornog procesa, te da se sljedeći izbori ne mogu dočekati na ovakav način. 

- Preko biračkih odbora koji mogu raditi ovako ili onako. Minimizirati ljudski faktor u smislu utjecaja na glasače. Uvesti novu tehnologiju, to smo tražili do sada, ali i za ubuduće ćemo tražiti. Treba što prije implementirati izborne rezultate na svim nivoima. Ne možemo imati Federalnu vladu treći mandat u tehničkom mandatu, to je nedopustivo. Naše dvije stranke povezuju naši refleksi, želja da se nešto uradi. Mi smo načelnici i procese doživljavamo na drugačiji način jer smo navikli raditi projekte i biti konkretni. Naša ambicija da se danas-sutra na svim nivoima za to i zalažemo - kazao je predsjednik NES-a. 

Ogrešević je kazao i da NES nije bio ni pozvan na potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti u BPK prije dva dana. 

- Ovo je složen proces i ne možemo se tako lako ni ljutiti niti donositi odluke. Uvijek imate lokalne situacije i odnose ljudi. Nadam se da takvih presedana neće biti - istakao je on. 

Govoreći o tome s kim će SBiH koalirati, zvanično će se opredijeliti u konačnici, da li će opet sa SDA. 

- Ne sviđa mi se podjela na dva bloka pa se svi moraju opredijeliti ili su za jedan ili drugi. Ne vidim se ni u jednom ni u drugom, ali vidim SBiH u saradnji sa NES-om kako će doprinositi da se stvari mijenjaju. Niti Vlada KS gdje sam bio kandidat, a ni Vlada FBiH nisu dobro radile u proteklom periodu. Mislim da smo na neki način bliži onome što se zove opozicija - rekao je Efendić, naglašavajući kako bi se u politici moralo znati šta se hoće, a ne samo šta se neće. 

_DSC0567.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.