Potpredsjednica FBiH

Mahmutbegović: Borba za državu BiH i jednakost svih građana je imperativ

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputila je svim narodima i građanima najiskrenije čestitke.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, Bosna i Hercegovina je definisana kao država svih njenih građana i ravnopravnih naroda, obnovljena je njena državnost i potvrđene su njene historijske granice koje datiraju još iz perioda srednjovjekovne Bosne.

Odluke ZAVNOBiH-a, koje su temelj bosanskohercegovačke državnosti, kako je navela Mahmutbegović, obavezuju nas da svojim zajedničkim radom doprinesemo jačanju moderne i demokratske države Bosne i Hercegovine, utemeljene na solidarnosti i poštovanju različitih duhovnih i kulturnih vrijednosti, u interesu svih naroda i građana koji žive na ovim prostorima.

- Sada, možda više nego ikada moramo istrajati na očuvanju antifašističkih tekovina i borbi protiv svih oblika diskriminacija i osigurati ravnopravnost svih građana na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine. Svjedoci smo, nažalost da ekstremizam, razni oblici fašizma i diskriminacija svakodnevno udaraju na temelje državnosti, ne teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, na prava bosanskohercegovačkih naroda i svih građana koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom istinskom domovinom. Uskraćuje im se pravo na jezik, na pismo, na slobodu govora, na pristup tržištu rada, jednostavno im se uskraćuje sve što je dostojno ljudskom biću u 21. vijeku u srcu Evrope - dodala je Mahmutbegović.

Borba za državu Bosnu i Hercegovinu i jednakost svih građana na cijeloj njenoj teritoriji je, kako je istakla, imperativ koji mora okupiti i ujediniti sve društveno-političke snage. To je poruka koju moramo najozbiljnije shvatiti jer će u protivnom biti kasno!

 - Uz čestitke u povodu 25. novembra, Dana državnosti, svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, upućujem želje za bolju i perspektivniju budućnost, uz međusobno razumijevanje, toleranciju i suživot - navela je Mahmutbegović u čestitki. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga