30. godišnjica stradanja

Memorijalni centar Srebrenica: Danas se sjećamo Vukovara

FOTO: Profimedia / Corbis

U povodu 30. godišnjice pada Vukovara pod kontrolu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, oglasili su se iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica stradanja, dana kada su, nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi, snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) zauzele Vukovar. Tačan broj vukovarskih žrtava je još uvijek nepoznat, ali prema podacima Ministarstva odbrane Republike Hrvatske iz 2006. godine, Hrvatska je u Vukovaru izgubila 879 vojnika, a 770 ih je ranjeno u samom gradu Vukovaru, dok je broj ubijenih civila 1131.

Iz vukovarske bolnice, nakon što su zauzeli grad, pripadnici JNA izveli su ranjenike, vojnike i civile, koji su pobijeni u noći s 20. na 21. novembar na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine.
Iz Memorijalnog centra izražavamo duboko saučešće članovima porodica čiji su članovi izgubili život u Vukovaru. Danas ih se sjećamo! - poručili su iz Memorijalnog centra. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga