open-navfaktor-logo
search
Hrvatski predsjednik
Milanović: U BiH će se poštovati i naša volja jer smo potpisnica Dejtona
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u nedjelju kako Hrvati u Bosni i Hercegovini ne smiju zavisiti o pukoj sreći ili volji "službenika" te da je nakon dobrih ličnih odnosa s nekim od bh. političara shvatio da su oni "prevaranti". 
02.10.2022. u 19:29
get url
text

Milanović je u izjavi za medije izbore u BiH opisao kao "izloženost Hrvata pukoj sreći". 

- Štagod da bude, ako bude dobro za Hrvate opet neće biti dobro jer će to biti čista sreća, a ako bude loše bit će jako loše -prognoza je hrvatskog predsjednika. 

Kazao je kako su Hrvati u BiH najavljivali mogućnost "oblika samouprave", u čemu će "ih on podržati", a "neko u tome htjeti fizički spriječiti", javlja Hina.

Hrvatski predsjednik je rekao da se nakon izbora "treba ponovno sjest i ispočetka sve početi raditi", ponovivši da je hrvatska politika "pala na ispitu" u zaštiti Hrvata u BiH.  

- Dokle god je moguće da neko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prevara, to je trenutno na djelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno - naglasio je.

Komentirajući medijske članke o tome da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje ovlasti i ići u reforme izbornog sistema nakon izbora, Milanović je kazao kako Hrvati ne smiju zavisiti o "nečijoj dobroj volji" i "o milosti nekog službenika". 

- To je neizdrživa situacija - poručio je. 

Milanović je rekao kako će broj Hrvata u BiH "na kraju pasti na par hiljada" te da je nakon dvadeset godina "pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih ličnih odnosa i prijateljstva" s političarima u BiH poput Željka Komšića shvatio "da su to prevaranti" i da "im se ne može vjerovati". 

Oni koriste činjenicu da Hrvata ima malo, no ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, "njima nema spasa", pesimističan je Milanović. 

Milanović je u svojoj izjavi ponovio kako se Hrvatskoj "ne dopušta" da bude dio EUFOR-ove misije Althea u kojoj u BiH učestvuje više od hiljadu vojnika iz 20-ak zemalja. 

- Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomatija, Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i da su počeli raditi nešto po tome pitanju - rekao je hrvatski predsjednik, referirajući se na ministarstvo vanjskih poslova. 

- Tamo će se poštovati i naša volja jer smo potpisnica Dejtona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, tačka. Nikakav NATO je nije oslobodio - naglasio je Milanović, dodavši kako je "temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović" u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.