open-navfaktor-logo
search
Pet provjera
Nakon što su Zmajevi otkazali: Borac zakazao dva meča protiv klubova iz Rusije
Fudbaleri banjalučkog, uz dosta turbulencija, u subotu su počeli pripreme za proljetni dio sezone.
17.01.2023. u 09:47
get url
text

Prvobitno je bilo planirano da se okupe pet dana ranije, ali je Vinko Marinović prozivku morao prolongirati zbog finansijskih problema u klubu. Borcu je bilo potrebno dva miliona KM kako bi "riješio problem", a po običaju u pomoć su "uskočili" Milorad Dodik i Vlada entiteta RS.

Dugovi su ekspresno sanirani, a igrači Borca su počeli sa treninzima. Iz kluba je potvrđeno da će tokom pripremnog perioda odigrati pet kontrolnih utakmica.

Prva je na programu 25. januara sa početkom u 13 sati, a Crveno plavi ugostit će ekipu Slobode iz Bosanskog Novog, na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u Banjoj Luci.

Dva dana kasnije slijedi odlazak u Antaliju, gdje su dogovorene četiri provjere. Od toga će dvije biti sa klubovima iz Rusije (29. januara protiv moskovskog Dinama, 9. februara protiv Rodina iz Moskve), zemlje koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, zbog čega su FIFA i UEFA suspendovale sve njihove reprezentacije i klubove iz međunarodnih takmičenja.

Podsjetimo, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u septembru je dogovorio prijateljski meč sa Rusijom, ali je zbog pritiska javnosti posljednja dana oktobra prošle godine meč odložen. Zagovornik ovog duela bio je Vico Zeljković, čiji je brat Bogoljub potpredsjednik FK Borac. Njihov daidža Milorad Dodik iskoristio je priliku da se prilikom gostovanja u Moskvi pohvali Vladimiru Putinu kako će reprezentacija BiH gostovati u St. Petersburgu.

Međutim, kako je propala mogućnost da Zmajevi igraju protiv suspendovane zemlje, u Borcu su odlučili da zakažu dvije provjere sa ruskim klubovima...

Osim duela sa Rusim, Borac će igrati i protiv danskog Vejlea (4. februara), te latvijskom Audom pet dan kasnije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.