open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Nema nijedne optužnice: Formirano oko 40 predmeta, prijave o negiranju genocida uglavnom podnose građani
Skoro se napunila godina kako je tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, a Tužilaštvo BIH nije podiglo nijednu optužnicu. 
18.07.2022. u 11:34
get url
text

Ako je suditi po odgovoru na upit Faktora, to se u skorije vrijeme neće ni desiti.

VEZANI TEKST - Otvoreno pismo Kajganiću: Nedopustiv indolentan odnos Tužitaštva BiH prema prijavama za negiranje genocida

- Tužilaštvo BiH je od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH u ljeto prošle godine, zaprimilo prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela.

Sve zaprimljene prijave su u radu. Veći broj prijava dostavili su građani, udruženja ili organizacija NVO sektora u formi podneska, putem redovne ili elektronske pošte.

Gotovo nikako inicijalne prijave ili izvještaji nisu dostavljani od nadležnih policijskih agencija. Najčešće se podnesci odnose na prijave građana protiv drugih građana ili političara, zbog neke izjave u medijima, javnom prostoru, društvenim mrežama ili prijave udruženja ili organizacija zbog izjave neke osobe iz javnog ili političkog života - navodi se odgovoru iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Prijave skupljaju prašinu: Udruženja žrtava pozivaju Tužilaštvo BiH da počne primjenjivati "Inzkov zakon"

Iz ove pravosudne institucije dalje ističu kako " u tim slučajevima Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije trebaju izvršiti potrebne provjere i prikupljanje dokaza, utvrditi postojanje namjere ili umišljaja, postojanje elemenata širenja nacionalne ili vjerske mržnje ili netrpeljivosti i sve druge relevantne činjenice, kako bi tužioci mogli nakon ocjene dostavljenog materijala donijeti tužilačke odluke.

- Procesi su još složeniji, ako se prijavljene osobe ili počinitelji, nalaze izvan BiH u inostranstvu. Također, evidentno je, a što je i jako bitno, da je nakon donošenja izmjena zakona i aktivnosti koje se provode, smanjena pojava govora mržnje i negiranja genocida i ratnih zločina u javnom prostoru i medijima - naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.