open-navfaktor-logo
search
SAD
Nepromišljeni "izazovi": Grupa tužilaca najavila istragu o utjecaju TikToka na mlade
Grupa državnih tužilaca širom SAD-a najavila je istragu o utjecaju TikToka na mlade u Americi.
05.03.2022. u 15:03
get url
text

Istraga se bavi tehnikama angažovanja korisnika TikToka i navodnim rizicima koje platforma može predstavljati za mentalno zdravlje djece. Istražuju kompaniju kako bi utvrdili da li je neka od njenih praksi u suprotnosti sa državnim zakonima o zaštiti potrošača.

Državni tužilac Konektikata William Tong izjavio je da su "nepromišljeni viralni izazovi" na TikToku glavni izvor zabrinutosti.

Dodao je da, iako je TikTok napravio neke poteze da ograniči štetu po djecu, "naša istraga će razmotriti šta je TikTok znao o rizicima za našu djecu, i tačno šta su radili da bi naša djeca ostala na mreži".

Na listi država učesnica nalaze se Kalifornija, Florida, Kentucky, Massachusetts, Nebraska, New Jersey, Tennessee i Vermont, piše CNN.

- Kao i mnogi roditelji i staratelji, i dalje sam zabrinut zbog negativnog utjecaja društvenih medija na djecu i mlade odrasle - rekao je državni tužilac Vermonta TJ Donovan.

TikTok je u izjavi naveo da ograničava svoje karakteristike prema godinama, pruža alate i resurse roditeljima i osmišljava svoje politike imajući na umu dobrobit mladih.

- Duboko nam je stalo do izgradnje iskustva koje pomaže u zaštiti i podršci dobrobiti naše zajednice i cijenimo da se državni odvjetnici fokusiraju na sigurnost mlađih korisnika. Radujemo se pružanju informacija o zaštiti sigurnosti i privatnosti koje imamo za tinejdžere - dodali su z kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.