open-navfaktor-logo
search
Gostovao na OBN-u
Nikšić o kandidatu za Predsjedništvo BiH: Tražimo nekog Edina Džeku, SDP ima pravo prvenstva
Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovina gostovao je u emisiji Fokus na OBN-u gdje govorio o predstojećim izborima i kandidatu za člana Predsjedništva BiH.
15.04.2022. u 11:47
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković: Do kraja sedmice odluka da li će "Trojka" imati jednog kandidata za Predsjedništvo BiH

Na pitanje da li je spreman izaći na megdan Bakiru Izetbegoviću, Nikišić odgovara potvrdno.

- Naravno da sam spreman ukoliko je to dogovor i ako se tako postavimo. Nemam nikakve dileme. Meni je u ovom trenutku najvažnije da dođemo do rješenja i da ponudimo alternative ovoj vlasti. Mi smo (u "Trojci") u startu rekli hajmo tražiti nekog kandidata koji se neće moći povezati ni sa jednom političkom partijom, nekog Edina Džeku u politici – naveo je on.

Zatim je dodao kako su došli u situaciju da je takvog kandidata teško naći. A potom se vratio na postavljeno pitanje i istakao:

- Naravno, kada smo tako složili, naše mišljenje u SDP-u jeste da SDP-u pripada to pravo izbora zato što smo najjača opoziciona multietnička partija trenutno u BiH.

Kako kaže, očekuje saradnju i razumijevanje od svih partnera jer "ipak je SDP najjači".

Nikšić ističe da nije čuo priče ni iz Naše stranke, ni iz NIP-a kako oni trebaju imati kandidate u ime "Trojke", no da je bilo nekih priča ranije da svako ima svog kandidata.

- Nije to dobro, nije smak svijeta, ali sa aspekta poruke nije dobro jer postoje još neke političke partije BiH sa kojima smo mi partneri i koji su u konačnici spremni da razgovaraju i otvoreni su za saradnju – kazao je on.

Navodi da se još radi evidencija kandidata za sve nivoe vlasti i da je vrijeme da se u politici ponudi nešto novo.

- Napravit ćemo jedan miks gdje ćemo staviti na listu i one koji su prepoznatljivi i koji su imali podršku građana, ali ćemo nastojati da imamo i što više novih ljudi i imena koje će stati na liste i ponuditi građanima mogućnost izbora – zaključuje Nikšić.

On je naglasio i kako će SDP i ove godine, kao i tokom dvije prethodne, kao kandidata za člana Predsjedništva imati Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.