Uoči rasprave

Nikšić pisao evropskim zastupnicima: Poduzmite odlučne mjere protiv Dodika, nemojte nas otpisati još jednom

FOTO: Damir Hodžić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, pozvao je zastupnike Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu da podrže poduzimanje odlučnih mjera protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika separatista u Bosni i Hercegovini podržanih od strane Rusije.

Pismo je upućeno uoči rasprave Evropskog parlamenta o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a.

U pismu upućenom ovoj grupaciji istakao je, između ostalog, da je scenario koji se odvija u Ukrajini scenario sa kojim se u BiH suočavamo i od kojeg se branimo otkako smo stekli svoju nezavisnost.

- Od zadnjeg desetljeća proteklog stoljeća, vodimo žustru borbu sa silama koje vladavinu reda i prava žele zamijeniti vladavinom sile i mača. Suprotstavljamo se sličnim političkim strukturama poput onih u separatističkim regijama Ukrajine.

Milorad Dodik i političko vodstvo entiteta Republika Srpska, administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine, ustrajno podrivaju državni suverenitet, teritorijalni integritet i samo funkcionisanje države Bosne i Hercegovine. Ovaj kriminalni, neustavni i anticivilizacijski pothvat se provodi desetljećima, dosežući vrhunac u sadašnjem trenutku. To se također odvija uz saglasnost, tutorstvo i otvorenu podršku Ruske Federacije separatistima - navedeno je u Nikšićevom pismu.

VEZANI TEKST - Evropski parlament u utorak raspravlja o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku

Naglasio je da su Aleksandar Lukašenko i Milorad Dodik jedina dva političara državnog ranga u Evropi koji su otvoreno stali uz Rusiju i protive se sankcijama Putinovom režimu.

- Dodik je nakon posljednje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvoreno zaprijetio ukrajinskim scenarijom u Bosni i Hercegovini i provođenjem u djelo separatističkih ambicija.

Obrazac ponašanja je zloslutno sličan onom u Ukrajini. Milorad Dodik i njegovi saradnici su predložili i usvojili niz separatističkih zakona i odluka u entitetu Republika Srpska, otvoreno osporavajući državne nadležnosti i suverenitet. Uz to, Dodik otvoreno promoviše rasističke stereotipe, negira genocid u Srebrenici, slavi osuđene ratne zločince i odbija autoritet legalno imenovanog Visokog predstavnika.

Ovi činovi su proglašeni neustavnim, nelegalnim, te činovima neprihvatljivog separatizma kojim se podriva međunarodni pravni poredak od strane međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, najvišeg pravnog i izvršnog autoriteta u državi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Najbučniji i uglavnom usamljeni glasovi kojim se amnestira Dodikovo djelovanje, očekivano, dolaze iz Rusije - stoji u pismu.

Nikšić nadalje navodi da, istovremeno, Dodik paradoksalno optužuje za destabilizaciju i zagovaranje nasilja sve one koji upozoravaju međunarodnu zajednicu o neminovno destruktivnim i po mir prijetećim posljedicama njegovog djelovanja.

- Radi se o istoj praksi zamjene teza i inverzije istine, kako to čini i Putinov režim u Rusiji i Ukrajini.

Međunarodna zajednica, sa izuzetkom Rusije, je jednoglasna u osudama ovih aktivnosti. Mnogi činitelji međunarodnog poretka pozivaju na nametanje oštrih sankcija Dodikovom režimu podržanom od Rusije. Međutim, nikakve konkretne aktivnosti još uvijek nisu poduzete. U međuvremenu, državne institucije su potpuno paralizovane Dodikovim otvorenim bojkotom istih.

Također, Dodik istovremeno otvoreno pokušava spriječiti našu državu da se pridruži koaliciji zemalja koje se suprotstavljaju i osuđuju rusku agresiju u Ukrajini. Zbog svih navedenih razloga, pozivam vas da poduzmete hitne aktovnosti u okviru vaših nadležnosti da osigurate bezuvjetno pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - naveo je Nikšić.

Dodao je da očekuje da podrže poduzimanje konkretnih, odlučnih mjera protiv separatiste Milorada Dodika, te da se njemu, njegovim saveznicima i režimu u Republici Srpskoj nametnu najstrože sankcije.

- Ovaj smjer djelovanja nije jedna od opcija. To je jedina opcija ako želimo spriječiti da Bosna i Hercegovina doživi sudbinu Ukrajine. Ovakav scenario može biti spriječen. Vremena za djelovanje ima, ali to vrijeme je odmah.

Na kraju, dozvolite da ovo pismo završim riječima koje je prije dva dana izgovorila međunarodno proslavljena novinarka, Christiane Amanpour, kada je pitana o poziciji Ukrajine: "Proživjela sam ovo u Sarajevu u devedesetim, kao i cijela moja generacija dopisnika, i svi su otpisivali Sarajevo i njegove branitelje četiri godine. Bili su znatno nadjačani oružjem, brojčano nadjačani. Čak su imali i embargo UN-a na uvoz oružja koji im je svezao ruke iza leđa dok su Rusi, Srbija i drugi koji su podržavali srpske separatiste njima slali tešku artiljeriju, oklopno naoružanje i slično. I nikada nije palo. Sarajevo nikada nije palo. I nije dobilo ništa od Zapada…I to je bilo samo srce ljudi i ono što su oni uspjeli učiniti - napisao je Nikšić.

VEZANI TEKST - Izetbegović o odnosima u BiH, pregovorima sa Čovićem, Dodiku: Mnogo toga što on radi nije normalno

U pismu uvjerava da još uvijek "imamo srce i istu odlučnost da se borimo za budućnost naše zemlje kao jedne, ujedinjene države jednakih građana, države članice EU".

- Sve što od vas tražimo je da nas ne otpišete još jednom. Sve što želimo da učinite je da ispunite moralnu obavezu i odgovornost koju je Zapad preuzeo na sebe. Odgovornost je preuzeta onog dana kada nas je Zapad uvjerio da ćemo dobiti svu potrebnu podršku i pomoć nakon što je potpisan mirovni sporazum kojim je značajno umanjena moć države, vežući ruke naše zemlje još jednom, ovaj put u miru.

Vi sada imate moć da nam pomognete, ne oružjem i vojnom opremom, nego pomaganjem da uđemo u EU, sankcionisanjem separatista i otvorenom podrškom korištenju ovlasti visokog predstavnika, najvišeg pravnog autoriteta u našoj zemlji, kako bi radio svoj posao i povratio mir, red i pravnu sigurnost.

Sve što želimo je da Evropa učini ispravnu stvar i ispravi nepravde iz prošlosti. To može biti učinjeno. Put je jasan: bezuvjetno pristupanje Evropskoj uniji i neutralizacija separatističke prijetnje. Mi zaslužujemo da budemo u EU i znamo da je naša politička porodica ključna progresivna snaga koja taj cilj može realizovati - zaključio je Nikšić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga