Projekti

Novalić sa načelnikom Orašja: Razgovarano o izgradnji brze ceste Tuzla - Brčko - Orašje

FOTO: Screenshot

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas s gradonačelnikom Orašja Marijanom Oršolićem u okviru redovne posjete općinama i gradovima u Federaciji, a razgovarano je o realiziranim i planiranim projektima budući da FBiH sufinansira neke od projekata na lokalnom nivou.

Kako je Novalić kazao nakon sastanka, razgovarano je i izgradnji brze ceste Tuzla - Brčko - Orašje, a u interesu Orašja je da se govori i o sjevernoj interkonekciji za plin iz Županje.

- Interes općine Orašje je i da se intervenira u zoni raspodjele javnih prihoda jer općine nisu u stanju servisirati svoje potrebe koje su velike s onim što se procentualno za njih izdvaja s nivoa Federacije BiH - naglašava Novalić.

Potrebno je, ističe, uspostaviti drugačiji poredak između općina, kantona i Federacije, za šta je Vlada FBiH putem Ministarstva finansija uspostavila radnu grupu koja će raditi na tom pitanju.

Gradonačelnik Oršolić pojasnio je da su osim ovih pitanja razgovarali i o drugim projektima lokalne zajednice kao što su Sportska lučica uz rijeku Savu i izgradnja sportsko kulturnog centra "Beer Fest" u Orašju.

- Dobili smo i određena obećanja da će Federacija pomoći u realizaciji tih projekata - zaključio je Oršolić nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Nakon Orašja planirano je da premijer Novalić posjeti i Odžak.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga