Rast cijena nafte

Novi udar na džepove vozača, poskupljuju automobilske gume

FOTO: Ilustracija

Troškovi prirodne gume u prvoj polovini 2021. godini bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih.

Vozači automobila osjetit će trendove poskupljenja gume ne samo na lokalnom već i na globalnom nivou. Sigurno se mogu očekivati popriličan rast cijena automobilskih guma, ali i guma za komercijalna vozila, piše HAK revija.

Troškovi prirodne gume u prvoj polovini 2021. godine bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte doveo je i do poskupljenja sintetičke gume i to za nevjerojatnih 66 posto u samo prvih šest mjeseci, ako se uspoređuje s prosjekom 2020. godine.

Isto tako, valja istaknuti kako je cijena električne energije porasla za 154 posto u odnosu na prosjek 2020. godine jer takvo poskupljenje je iznimno značajno za zemlje u kojima se porizvode automobilske gume. Da stvar bude komplikovanija, i naknade za prijevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu su narasle za više od 200 posto.

Poskupljenje guma nije zaobišlo ni Evropu ove godine. Sreća u nesreći je ta da su u cijelom lancu proizvođač-trgovac malo smanjene marže. Upravo taj potez je zaobišao veći rast cijena. U drugoj polovini 2021. godine očekuje se dodatno poskupljenje automobilskih guma.

Prema saznanju HAK revije, cijene guma prate i domaći trgovci koji su usvojili ovaj trend rasta cijena automobilskih guma. navodno je riječ o rastu od 15 posto.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga