Izgleda zapanjujuće

Ogromna drevna šuma pronađena ispod planine u Kini

FOTO: Nine Dragons/Twitter

Naučnici su nedavno otkrili cijelu šumu unutar skoro kilometar duboke vrtače u Kini.

Ponor sadrži gomilu drevnog drveća i biljaka koje bi mogle uključivati neke vrste koje nikada prije nisu otkrivene.

Smješten u okrugu Leye, u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang u Kini, ponor su otkrili istraživači pećina 6. maja, koji su pronašli tri ulaza u pećinu, piše Unilad.

U razgovoru za Live Science, vođa ekspedicije Chen Lixin je rekao da se ne bi iznenadio kada bi saznao da u pećinama imaju vrste koje nauka nikada do sada nije "prijavila ili opisala".

Dodao je da su neka stabla pronađena u pećinama šume bila visoka skoro 40 metara.

George Veni, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje pećina i krša, rekao je za Live Science da razlike u geologiji, klimi i drugim faktorima znače da karst, odnosno teren koji otapa stijenu i može rezultirati takvim vrtačama, može biti jako različit ovisno o tome gdje se nalazi.

On nije bio iznenađen otkrićem, iako nema sumnje da izgleda zapanjujuće. Prema ekspertu, budući da je južna Kina dom tako ogromne kraške topografije, njen pejzaž je sklon dramatičnim vrtačama i onostranim pećinama. Objasnio je da je blago kisela kišnica ta koja započinje proces rastvaranja temeljne stijene u kraškom krajoliku. Kupi ugljen-dioksid dok prolazi kroz tlo, što ga čini kiselijim. Zatim teče kroz pukotine u stijeni, što ih na kraju izdubljuje u tunele i praznine.

Kada ove rupe ili komore postanu dovoljno velike, plafon će se srušiti i formirati vrtaču.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga