open-navfaktor-logo
search
O sjednici Doma naroda
Pandurević: SNSD perfidno opstruira smanjenje PDV-a na namirnice, gorivo su proglasili luksuzom
Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentirala je dešavanje na toj sjednici, glasanje delegata i činjenicu da će građani još čekati na ukidanju akciza na naftne derivate i snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine.
25.03.2022. u 12:21
get url
text

- Dobro je da je Dom naroda jučer usvojio SDS-ov Prijedlog zakona o PDV-u u prvom čitanju, ali mi se čini da SNSD nije iskren i da perfidno opstruira smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice. Također je neshvatljivo da jedini opstruiraju i ukidanje akciza na gorivo koje su, sudeći po izjavi njihovog lidera Milorada Dodika, proglasili luksuzom, dajući narodu preporuku da se manje voze automobili - izjavila je Pandurević.

VEZANI TEKST - Građani odgovaraju Dodiku: Zašto voze, ako im je gorivo skupo?

Ona ističe da su delegati SNSD-a jučer imali mogućnost da odmah ulože amandman kojim se ukida PDV na osnovne životne namirnice i da zakon usvoje i u drugom čitanju.

- S obzirom na to da je zakon jednostavan, prema Poslovniku, mogli su amandmanom naš broj pet u zakonu zamijeniti brojem nula i izglasati da se zakon na istoj sjednici usvaja i u drugom čitanju. Činjenica da to nisu uradili, uprkos tome što smo već suočeni sa krizom, govori da njihove namjere nisu iskrene - upozorava Pandurević.

Ona dodaje i da je neshvatljivo da vlast nije spremna da se odrekne luksuza, da uštedi na kupovini zgrada, automobila i drugim nepotrebnim troškovima, kako bi se odrekla prihoda od akciza i olakšala život građanima, privredi i poljoprivredi.

VEZANI TEKST - Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"

- To je ukupno oko 500 miliona koji idu raznim budžetima, od čega budžetu Republike Srpske ide oko 160 miliona KM. To je odricanje u iznosu od nekoliko zgrada koje planiraju kupiti i par softvera. Posljedice njihovog nečinjenja bit će katastrofalne i vidjeće se krajem godine kada hljeb budemo plaćali pet maraka, jer ako nisu znali njive nečim treba uzorati i pofrezati - kaže Pandurević.

Od ukupne cijene goriva, kaže ona, oko 1,10 KM ide državi kroz akcize, putarine za izgradnju puteva, putarine za autoputeve i PDV.

- Samo na ime putarina koje su namjenska sredstva, u prošloj godini je ubrano 655 miliona KM od čega je Republika Srpska dobila 240 miliona KM. Kada pogledamo oko sebe, ne vidimo ni te puteve i autoputeve, i svakako treba insistirati na reviziji utroška tih sredstava - zaključuje Pandurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.