open-navfaktor-logo
search
Revizija boraca
Papire o pripadnosti oružanim snagama nije imalo 2.008 osoba
Revizija boraca je počela 2010. godine i do sada je pregledano 140.368 predmeta
16.11.2018. u 22:23
get url
text

Provođenjem kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite Federalno ministarstvo za boračka pitanja je pregledalo više od 140.000 predmeta. Prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića, preostalo je da se još pregleda 687 predmeta. Rezultati revizije su pokazali da 2.008 osoba nije imali uredne papire o pripadnosti oružanim snagama, a pored toga doneseno je 4.015 rješenja o prestanku prava. Isplaćeno je oko 20 miliona zaostalih obaveza iz prethodnog mandata, takozvane retroaktive.

Pregledano ukupno 140.368 predmeta

- U ove četiri godine mandata najviše smo potrošili vremena u vraćanju procesa revizije u zakonske okvire. Za ove četiri  godine isplatili smo oko 20 miliona KM retroaktive prema ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih. Uglavnom su to sudske presude i na osnovu ponovljenog postupka i vraćanja u prava koja su proizašla iz presude sudova. Učinili smo maksimum da Zakon o kontroli zakonitosti bude adekvatno praćen. Od početka revizije, zaključeno s 30. septembrom ove godine, ukupno je pregledano 140.368 predmeta u prvoj fazi revizije. Za pregled je ostalo još 687 predmeta - govori nam Bukvarević.

Podsjećanja radi, revizija boraca počela je 2010. godine i nije bilo problema jer se procedura provodila po zakonu. Onda  je tadašnji federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez uzeo sebi za pravo da on imenuje revizorske timove i  njegovim odlukama je revizija dijelom otišla van kontrole. Zapravo, oni koji su tada bili na reviziji nisu imali mogućnosti žaliti se kad im se izrekne ocjena ljekarske komisije, nego tek kada dobiju rješenje Ministarstva. Tu je sud procijenio da je greška u proceduri.

-  Od početka revizije, s obzirom da je bilo izvođenja iz prava, pa nakon sudova, vraćanja u prava, s presjekom stanja na  30.9.2018. godine imamo 2.008 onih s prestankom prava jer nisu imali uredne papire o pripadnosti oružanim snagama.  Doneseno je 4.015 rješenja o prestanku prava. Tu se radi o ratnim vojnim invalidima i drugim kategorijama koji su nakon ocjene Institituta za medicinsko vještačenje ocijenjeni ispod 20 posto invalidnosti. I izdato je 7.809 rješenja a kojima je utvrđen manji obim prava, a sve na osnovu nalaza i mišljenja ljekarskih komisija.  Možemo kazati da su to rezultati ove revizije - ispričao nam je Bukvarević.

Dodaje da su pored svega, u mandatu koji je pri kraju, vodili računa da sve isplate prema boračkim kategorijama budu redovne.

Informacija o reviziji se dostavlja Svjetskoj banci

- Nismo niti jedan dan kasnili sa isplatom za oko 92.000 korisnika. Ali uspjeli smo i za RVI, porodice poginulih i dobitnike najvećih ratnih priznanja i izmiriti značajan dio obaveza koji je bio u ranijim mandatima, a koji je pristekao iz, prije svega, vođenja ove revizije i sudskih presuda i grešaka u vođenju revizije u prethodnim mandatima - rekao nam je Bukvarević.

Na kraju smo ga upitali zašto informacije o kontroli zakonitosti moraju slati na uvid i Svjetskoj banci, MMF-u, predsjedniku u potpredsjednicima Federacije BiH?

- U skladu sa Zakonom o kontroli zakonitosti koji je donesen 2009. godine, a počeo s primjenom od 2010. godine, stoji da  je naša obaveza da informaciju o reviziji, pored Vladi, dostavljamo i prema Svjetskoj banci i MMF-u, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH. I mi to činimo - odgovorio nam je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.