Centar za kulturu

Poetsko - uzički performans: Mališani iz Goražda poručila "Mi smo djeca Evrope"

FOTO: Fena

"Mi smo djeca Evrope" naziv je poetsko-muzičkog performansa koji je održan danas u velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu.

Djeca kao glavni učesnici su kroz govor, ples i pjesmu ukazali na vrijednosti i principe Evropske unije te kroz stihove podsjetili na neka od najvažnijih prava iz Konvencije o pravima djece UN-a.

Organizator događaja bilo je Udruženje za kreativni razvoj "Djeca Evrope" u saradnji s Osnovnom muzičkom školom "Avdo Smailović", uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

- Svrha ovog događaja zapravo je sadržana u samom nazivu performansa "Mi smo djeca Evrope". Djeca Goražda i BiH već odavno su dio Evrope sa svim onim vrijednostima koje oni iz svojih porodica nose i koje u sebi njeguju - iskrenost, poštenje, dijalog koji uključuje interesovanje i poštovanje drugog, obrazovanje i sve ostalo što nose kao jednu ljepotu koju treba njegovati - kazao je predsjednik udruženja za kreativni razvoj "Djeca Evrope" Slavko Klisura.

Performans je podržao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo.

- Današnji performans upravo je rezultat saradnje udruženja za kreativni razvoj "Djeca Evrope" i CPCD-a u sklopu projekta EU poznajemo. Projekat ima za cilj prihvatanje i osnaživanje važnosti koju EU ima za građane BiH i takođe projektom se pokušava probuditi pozitivna evropska svijest kod naših građanki i građana kako bi i oni sami bili zagovornici našeg puta u EU - kazao je projekt menadžer CPCD-a Maid Džaferović.

Uz stihove o dječijim pravima i pjesme s internacionalnog dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja" u okviru programa orkestar violina OMŠ "Avdo Smailović" izveo je "Odu radosti".

Performans "Mi smo djeca Evrope" posljednji je sadržaj obilježavanja Dana državnosti BiH u BPK Goražde.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga