open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Postignut kompromis o poskupljenju struje za privrednike: Za građane cijena nepromijenjena
Dogovoreno je da će za ukupno 28 najvećih potrošača cijena struje za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 eura i to će biti "zaleđeno" u narednih 16 mjeseci
27.08.2019. u 15:32
get url
text

Na današnjem sastanku u Privrednoj komori RS u Banjoj Luci, privrednici iz ovog entiteta su sa premijerom RS Radovanom Viškovićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovićem, postigli kompromis oko najavljenog poskupljenja struje.

Dogovoreno je da će za ukupno 28 najvećih potrošača cijena struje za megavat sat biti povećana sa 31,3 na 35 eura i to će biti "zaleđeno" u narednih 16 mjeseci.

- Najvažnije je da su i jedna i druga strana pokazale razumijevanje za složenost i biće ispoštovano što je rečeno, odnosno neće biti povećanaja cijene u narednih 16 mjeseci, a ubuduće će se blagovremeno razgovarati prije nove korekcije cijena – kazao je danas predsjednik PK RS Borko Đurić.

Premijer RS Radovan Višković je istakao da mu je žao što je došlo do "nesporazuma" sa privrednicima.

- Bilo je primjedbi na ugovore, a dogovoreno je da one budu otklonjene. I sama ERS, koja ih je kreirala, priznala je da neke odredbe nisu jasno i koncizno kreirane – rekao je Višković.

Višković je istakao da će se ići na povećanje cijene za one potrošače koji troše više od pet gigavat sati, a cijena se, kao što je spomenuto, povećava na 35 eura za megavat sat, što je manje u odnosu na ono što je ERS prvobitno tražila.

- To će biti garantovana cijena za te privredne subjekte za narednih 16 mjeseci. Tek od 1. januara 2021. godine, mogli bi očekivati prvo naredno povećanje cijena – rekao je Višković.

On je podvukao predmet razgovora, niti ikakvih kalkulacija, nije bilo povećanje cijene u domaćinstvima, gdje cijena struje ostaje na dosadašnjem nivou.

Precizirao je da u RS ima ukupno 200 privredih subjekata koji su podijeljeni u nekoliko kategorija - prva su oni koji su u sistemu ERS, druga oni koji su izvan sistema, a kojima će cijene biti na bazi tržišnih, treća su veletrgovine i oni će imati nešto nižu cijenu, u četvrtoj su spomenutih 28 velikih privrednih subjekata, a na na kraju su građani, javne ustanove i preduzeća kod kojih se neće ništa mijenjati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.